Institut za mikrobiologiju: Britanski soj korone je IZOLOVAN, putnica iz Londona donela virus!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da ga je ministar zdravlja Zlatibor Lončar obavestio da je u Srbiju stigao britanski soj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić, Freepik/pikisuperstar, E-stock/Dušan Milenkovic

Laboratorija Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu izolovala je prvi put britansku varijantu mutiranog virusa korona.

“Britansku varijantu virusa izolovali smo u uzorku pacijentkinje koja je doputovala iz Ujedinjenog Kraljevstva”, rekla je za Tanjug profesorka Tanja Jovanović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da ga je ministar zdravlja Zlatibor Lončar obavestio da je u Srbiju stigao britanski soj.

“Putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu, donela je taj soj, njen suprug je imao teške simptome”, rekao je Vučić i dodao da su ispraćeni svi kontakti te žene i da su pokušali da ih izoluju.

Inače, sekvenciranje virusa (kojim se prate mutacije) radi Veterinarski institut iz Kraljeva još od aprila prošle godine, a od septembra se uključio i Medicinski fakultet u Beogradu.

Britanski soj virusa korona još uvek nije dovoljno istražen. Zna se da se virus brže i lakše širi među ljudima. Lekari kažu da registrovane vakcine protiv virusa korona štite i od mutiranih sojeva virusa.

Šef Kancelarije SZO u Srbiji Mariijan Ivanuša rekao je juče za Tanjug da je važno da se građani što pre vakcinišu jer su odobrene vakcine efikasne i protiv novog soja virusa.

“Mutacije će se događati i ubuduće tako da se mora pratiti situacija kako bi se videlo da li ta efikasnost ostaje ili su potrebne manje promene u vakcini. Ono što sada znamo, jeste da su vakcine efikasne za sve viruse koji su u cirkulaciji”, naveo je Ivanuša.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar