“Kustendorf” počinje sutra: Ovi filmovi su na repertoaru

Ove godine se održava onlajn-

Foto: Printscreen/Youtube/Portal Iskra

Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf “ sa Mećavnika, osnivača Emira Kusturice, 14. put će početi sutra i trajaće do 25. januara onlajn, a moći će da se prati preko digitalne platforme na veb adresi “kustendorf.online”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Festival će sutra zvanično otvoriti Emir Kusturica i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković, a uz predstavljanje žirija, biće prikazan rođendanski omaž glumici Fej Danavej i dokumentarni film “Junaci našeg vremena”, u režiji Kusturice.

Šok: Kako je Kusturičin prijatelj kidnapovao Gerija Oldmena i Dejvida Tjulisa

U okviru takmičarskog programa, prvog dana festivala biće prikazano pet filmova i četiri razgovora osnivača festivala sa autorima. Biće prikazani filmovi “Odlutala” Une fon Majdel iz Nemačke, “Nina” mladog autora iz Bugarske Hrista Simenova, “Kiša”, Pjotra Milčareka iz Poljske, “Za Vasotu” Petra Pešuta iz Srbije i “Rio” Ženje Kazankine iz Rusije.

Programska celina “Savremene tendencije”, počinje u 21 sat filmom “Dragi drugovi!” čuvenog ruskog reditelja Andreja Končalovskog, a nakon filma, biće prikazan razgovor režisera sa Kusturicom. U okviru “Retrospektive velikana”, od 23 čas će biti emitovana prva od planirane četiri epizode Kusturičine mini serije “Bila jednom jedna zemlja”, nastala nakon filma “Underground” (1995), od viška snimljenog materijala.

Objavljen trejler za film “Dara iz Jasenovca”: Svet će napokon videti priču o stradanju srpske dece

Takmičarski program će se sastojati od 22 kratkometražna filma domaćih i stranih autora.. Kao specijalni užitak za sve ljubitelje sedme umetnosti, biće prikazani razgovori osnivača festivala Kusturice sa svim učesnicima ovogodišnjeg festivala, autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa “Savremene tendencije”, gde spada i ruski režiser Končalovski, dobitnik specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala.

U “Savremenim tendencijama” biće prikazani i filmovi “Vendi” Bena Zejtlina, “Gospođica Marks” Suzane Nikjareli – dobitnik nagrade filmskih kritičara na festivalu u Veneciji i “Kamenolomac” rediteljskog tandema Đanluka i Masimilijano De Serio.

Mads Mikelsen i Tomas Vinterberg za Objektiv: Evo zašto je film “Još jedna tura” očarao svet (FOTO+VIDEO)

U ponedeljak, 25. januara biće projekcija i poslednjeg filma slavnog reditelja Kim Ki Duka “Rastvaranje”, uz prateći razgovor Kusturice sa Dinarom Žumagalijevom, koja je u tom filmu igrala glavnu ulogu i bila producent.

Izvor: Tanjug

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar