SLATKI I SLANI RECEPTI

Batat krompir – priprema, recepti, hrana za bebe

Da li ste znali da batat pečeni batat sa korom sadrži 769% dnevnih potreba vitamina A?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Batat krompir
Foto: pixabay/jakuss

Dok jedni tvrde da je slatki krompir bolji od običnog krompira, drugi ga i dalje zbunjeno gledaju u prodavnicama, čude se šta je to i komentarišu njegovu cenu. Ima izgled između krompira i šargarepe, a ukus je specifičan, sladak, kakav sigurno ne biste očekivali od povrća. Neretko se koristi i u kolačima, a od njega se može praviti veoma ukusan pomfrit, krompir pire i mnogo drugih jela. Šta je onda batat krompir i šta da li je bolji od belog ili crvenog krompira na koje smo navikli.

Pored toga, slatki krompir ima veliki broj zdravstvenih benefita. Odličan je izbor za one koji žele da izgube neki centimetar u struku, dobar je za zdravlje vida, preporučuje se da se u baci u ishranu beba.

Batat krompir za zdravlje

Slatki krompir ima veliki broj zdravstvenih benefita, da ako gledamo samo taj segment, definitivno je zdraviji od običnog krompira koji je neizostavan u našoj kuhinji. Iako se naziva i indijski krompir, ova vrsta krompira, zapravo, potiče iz Srednje i Južne Amerike. Može se uzgajati i kod nas, ali zbog mrazeva raste samo kao jednogodišnja biljka, dok je u toplijim krajevima višegodišnja.

Kod nas postaje popularniji tek poslednjih par godina, ali mogli bismo reći da se i dalje nepravedno zapostavlja, naročito zbog zdravstvenih benefita koje ovaj krompir donosi.

Može pomoći onima koji imaju manjak vitamina ASlatki krompir ima visok nivo beta karotena, to jest, vitamina A koji se u velikim količinama nalazi i u šargarepi. Kod nas manjak vitamina A i nije toliko čest, ali to ne znači da on ne uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. Manjak ovog vitamina smanjuje imuni odgovor organizma na infekcije, a to može biti posebno opasno za trudnice, dojilje i bebe, te dovodi čak i do smrtnog ishoda.

batat krompir
Foto: pixabay/auntmasako

Veoma je nutritivan. Batat je odličan izvor velikog broja vitamina i minerala, verovatno predstavlja jedan od najzdravijih izvora ugljenih hidrata koje možete pojesti za ručak. Kad je u pitanju batat krompir kalorije su najmanji problem jer u 200 grama se nalazi 180 kalorija. Takođe, u istoj gramaži sadrži 4 grama proteina i 6,6 grama vlakana.

Veorvali ili ne, u batat koji je pečen sa korom sadrži 769% dnevnih potreba za vitaminom A, 65% dnevnih potreba za vitaminom C, 50% mangana, 29% vitamina B6, 27% kalijuma, 16% bakra i 15% niacina.

Batat je dobar za zdravlje stomaka. Antioksidansi koji se nalaze u batatu su veoma dobri za zdravlje creva i želuca. Naš stomak ne vari vlakna, što znači da ona samo prođu kroz digestivni trakt. Zato se smatra da vlakna čiste creva, a naučnici su dokazali da ako u ishranu uključite veći broj vlakana značajno smanjujete mogućnosti za nastanak raka digestivnog trakta.

Dobar je za zdravlje vida. Već smo rekli da slatki krompir sadrži velike količine vitamina A. Dobar deo tih vitamina se nalazi u kori krompira, pa ako želite da nadoknadite manjak ovog vitamina, nemojte ljuštiti krompir pre nego što ga ispečete.

Batat krompir sadnja

I na našem području se može saditi slatki krompir, može se uzgajati čak i organski. Međutim, treba uzeti u obzir da batat drugačije raste u područjima u kojima mraz traje više meseci, kao što je i kod nas slučaj. Možete gajiti slatki krompir i u svojoj bašti ali isključivo kao jednogodišnju biljku, jer mu ne prijaju mrazevi.

Sadnja batata se zato obavlja po toplijem vremenu, najbolje na proleće, nipošto na jesen ili zimu, a plodove berite u septembru ili početkom oktobra, u novembru će već biti prekasno. Sledeće godine je potrebno ponovo da se zasadi batat.

Preporučuje se da ga berete ručno, što je lako ako gajite manju količinu. A u slučajevima većih količina koriste se specijalni plugovi koji se koriste za vađenje ploda, kako se ne bi oštetio. Nemojte ga nipošto saditi na zemljištu gde se prethodno gajio kukuruz, jer seme ne reaguje dobro sa tim hemikalijama. Takođe, pri branju nemojte oštetiti nadzemni deo biljke jer je i on jestiv, za razliku od klasičnog krompira.

Kako ubaciti slatki krompir u ishranu?

U našem podneblju je teško zamisliti da se povrće, a naročito krompir može jesti kao slatkiš. Da, takav je slučaj sa batatom. Kako je prirodno slatkog ukusa, predstavlja sasvim dobar sastojak za kolače i torte. U zapadnoj Evropi i Americi je česta ovakva upotreba krompira. Ispostavilo se da je batat odlična osnova za kolače zbog svoje teksture.

Ovaj krompir se veoma lako dodaje u ishranu i kao slano jelo. Ovaj krompir ima specifičan ukus, te ako ga jedete u slanijim jelima treba da nađete kombinaciju začina koja vam se najviše sviđa.

Osim toga što ima veću nutritivnu vrednost od belog i crvenog krompira, lakši je za spremanje. Ako želite da sačuvate nutritivnu vrednost batata nemojte ga ljuštiti. Može se peći u potpunosti bez ulja, ili na malo ulja na pek papiru. Za pravljenje pomfrita je potrebno značajno manje ulja nego za klasičan pomfrit. Što ujedno znači manje kalorija i zdraviji obrok.

Kraće se kuva, oko pola sata, iseckajte ga na manje komade kako bi se što pre skuvao ukoliko pravite pire. Na ovaj način ćete sačuvati vitamine i minerale u krompiru.

Foto: pixabay/Einladung_zum_Essen

Takođe, u pire nije neophodno dodavati puter i mleko, jer ima puniji ukus u odnosu na beli krompir, ali možete dodati ove sastojke u manjim količinama ako tako želite.

U suštini, batat krompir se izuzetno lako dodaje u ishranu, hranljiviji je i lakši za spremanje. Ipak, razlog zašto nije popularniji u našim krajevima verovatno leži u njegovoj ceni i što je nama teže da se naviknemo na slatkast ukus krompira, jer se na njega nismo navikli.

Batat krompir priprema

Priprema batat krompira je, takođe, veoma jednostavna. Ako volite da eksperimetnišete u kuhinji ovi recepti će vam se sigurno dopasti. Zasigurno će vam isprva biti čudan sladak ukus ovog krompira, ali kad osetite kako se lepo slaže sa drugim ukusima koji su vam poznati ne sumnjamo da će slatki krompir postati neizostavni deo vaše kuhinje.

Najbolji recepti sa batat krompirom

Recepti sa batat krompirom će biti nešto sasvim drugačije u odnosu na ono na šta ste navikli. Evo koji sastojci će vam biti potrebni za:

Slatki krompir sa medom

– 1 kilogram oljuštenog slatkog krompira,

– 1 crveni luk,

– 4 čena belog luka,

– 1/2 sitno seckanog paradajza,

– 5 kašičica meda,

– po prstohvat bibera i soli,

– ruzmarin, majčina dušica i muskatni oraščić,

– malo ulja ili masti.

Priprema: U tiganj dodajte malo ulja i sitno seckanog crvenog luka. Posle par minuta krčkanja, pre nego što porumeni, dodajte i paradajz, med, beli luk i sve začine po želji. Oljuštite kilogram slatkog krompira i iseckajte ga na kockice. Prebacite krompir u keramičku posudu, a ako koristite neki drugi pleh obavezno ga obložite sa pek papirom. Preko krompira prelijte sos od crvenog luka i meda.

Prvih 20 minuta pecite batat krompir na temperaturi od 220 stepeni, a nakon toga smanjite na 180 i pecite još 15 do 20 minuta.

Foto: pixabay/pixel1

Batat pire – ukusniji od običnog krompir pirea

Verovali ili ne, pire od batata je ukusniji od pirea od belog krompira, iako je potrebno manje sastojaka i brže se priprema. Sastojci su sledeći:

3 batat krompira,

jedna kašičica soli,

mleko, puter, crni ili beli luk po želji.

Pirprema: u suštini, da bi vaš batat krompir bio ukusan dovoljno je samo da ga skuvate i prilikom gnječenja dodate vodu i so. Batat ima tako pun ukus da će vam se dopasti i sa vrlo malo začina. No, ukoliko želite, krompir pireu možete dodati i nešto mleka, puter, margarina. Možete iseći malo belog ili crnog luka i pomešati sa pireom. Veoma daobra kombinacija su i crni luk i aleva paprika u pireu.

Batat krompir pire
Foto: pixabay/katiklinski

Batat krompir recept sa kurkumom

Ako volite orijentalne ukuse ovaj recept je prava stvar za vas. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

400 grama slatkog krompira,

1 dcl maslinovog ulja,

1 kašičica kurkume u prahu,

1 kašičica timijana,

1/2 kašičice crnog bibera,

1/2 kašičice soli,

25 grama putera,

1 kašičica svežeg ruzmarina.

Priprema: dodajte ulje u tiganj, oljuštite i iseckajte krompir i dodajte ga u tiganj, a preko stavite sve začine sem maslaca i ruzmarina. Dok se svi sastojci krčkaju tiganj držite zatvorenim i pomešajte na svakih par miuta kako se sastojci ne bi slepili za dno tiganja. Nakon nekih 15 minuta krčkanja batata dodajte maslac i ruzmarin. Brzo mešajte sve sastojke oko 5 minuta dok slatki krompir ne dobije hrskavu koricu.

Ručak sa batat krompirom
Foto: pixabay/Katharos

Slatka pita od batata

Batat krompir recepti mogu biti prilično neobični, pa ako ste voljni da eksperimentišete sa slatkim ukusima preporučujemo vam da spremite ovu preukusnu pitu od slatkog krompira koja će sasvim sigurno iznenaditi vaša nepca.

Sast0jci koru:

180 grama maslaca,

1 žumance,

120 grama šećera,

250 grama brašna,

prstohvat praška za pecivo,

1 vanilin šećer,

2 kašike hladnog mleka

Sastojci za punjenje:

500 grama oljuštenog i oguljenog batata,

200 grama šećera,

2 jaja,

1 vanilin šećer,

150 ml mleka,

1 kašičica cimeta,

1 prstohvat soli.

Za fil od belanaca će vam biti potrebno:

3 belanca,

60 grama šećera,

2 kašičice kokosovog brašna.

Priprema: Sve sastojke za koru umutiti mikserom dok ne dobijete glatko testo i ostavite u frižideru da se hladi 30 minuta. 2/3 testa razviti kao kalup u koji ćete dodati punjenje, a od 1/3 napravite trakice kojim ćete kasnije prekriti punjenje i koje ćete stavljati uzduž i popreko pite.

Punjenje od batat krompira se priprema tako što polovično skuvate krompir, nekih 10 minuta. Ocedite, prespite krompir u vanglu, a zatim dodajte maslac, jaja, vanilin šećer, cimet i prstohvat soli. Mutite mikserom sve dok ne dobijete glatku smesu, a onda dodajte mleko i pazite da smesa ne postane previše retka. Ukoliko se to desi samo dodajte malo prezle. Prelijte punjenje u kalup od kore i pecite na 200 stepeni pola sata.

Dok se pita peče umutite belanca sa šećerom, mutiti dok ne postanu penasta smesa, a onda po želji dodati i kokosovo brašno. Izvadite pitu iz rerne, premazati filom i peći još 15 minuta na nižoj temperaturi. Ako, pak, ne volite fil od belanaca, možete ispeći pitu i bez njega.

Batat krompir za bebe

Batat je odlična hrana za bebe. Može se dodati u ishranu beba starijih od 6 meseci. Izuzetno je nutritivno bogat, lako se priprema. Nemojte dodavati začine nego ga samo obarite i napravite na kašicu. Poret kašica od slatkog krompira možete praviti i potaž ili pomfrit (koji se peče u rerni bez ulja, nikako ne prži).

Potaž od batat krompira za bebe
Foto: profimedia/Ildi Papp/Panthermedia/Profimedia

Kašicu za bebe sa batatom možete napraviti ovako:

1 batat,

1 manja tikvica

malo kokosovog mleka.

Priprema: očistiti i oljuštiti batat i tikvicu, skuvati da krompir bude sasvim mek kad ga probodete viljuškom, ali nemojte ga prekuvati jer onda gubi hranljive sastojke. Sačekati da se malo prohadi, pa stavite u blender oba sastojka i politi sa malo mleka.

Cena i gde kupiti slatki krompir

Danas se slatki krompir može naći u svim bolje opremljenim marketima. Možete ga u letnjim i jesenjim mesecima naći i na pijacama. Cena je nešto skuplja nego što krompir inače košta, između 200 i 300 dinara po kilogramu. No, ako ga kupujete na pijaci, možete ga naći i po duplo jeftinijim cenama.

Batat krompir pomfrit
Foto: pixabay/Wow_Pho

Batat je veoma nutritivna namirnica, preporučuje se i trudnicama i dojiljama i bebama. Ima neobičan, pun ukus koji će zasigurno biti novina vašim nepcima, ali na dobre stvari se brzo privikavamo, te ako vam se slatki krompir dopadne, poželećete da ga ubacujete i u slatka i u slana jela.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar