VEČNA HVALA

Delima ćemo se odužiti: Stefanović poslao JAKU poruku povodom 100 godina od smrti vojvode Mišića (VIDEO)

Danas je 100 godina od smrti srpskog vojskovode Živojina Mišića

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Danas je 100 godina od smrti srpskog vojskovode Živojina Mišića, koji je izvojevao neke od najbitnijih bitaka za srpski narod, na čelu sa Kolubarskom bitkom kada je odneo pobedu.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović na današnji dan prisetio se važnog vojskovođe, te mu je posvetio objavu na Fejsbuku.

,,Vojvoda Živojin Mišić je simbol besmrtnosti. Herojskim pobedama zadužio je generacije koje dolaze – da veruju u pobedu i bolje sutra i da nikada ne priznaju poraz. Svojim delima ćemo se odužiti za sve ono što su slavni srpski heroji učinili za našu zemlju. Hvala im što danas s ponosom govorimo o našoj istoriji. Neka je večna slava našem slavnom vojskovođi, vojvodi Mišiću”, pisalo je u objavi na Fejsbuku.

Da podsetimo, tokom Kolubarske bitke, generalu Mišiću je predata komanda nad Prvom armijom, koja je tada bila u vrlo teškoj situaciji. Najviše zahvaljujući njegovim ličnim naporima i znanju, Prva armija se od jedinice u rasulu pretvorila u formaciju sposobnu za borbu. Mišić je insistirao na dubljem povlačenju, skraćenju fronta cele srpske vojske, kojim bi se ostalim armijama dalo vremena za odmor, popunu zaliha i snabdevanje. To njegovo kockanje se isplatilo pošto je austrougarska vojska previše raširila svoje linije, pa je teško poražena u potonjem srpskom kontranapadu. Za zasluge i izvojevanu pobedu, Mišić je 4. decembra 1914. godine unapređen u čin vojvode (feldmaršala).



Izvor: Objektiv.rs, Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar