Pomoć za sadašnje i bivše pušače: 10 namirnica koje najbolje čiste organizam od nikotina

Morate da nadoknadite izgubljenu tečnost i vitamine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ falconp4

Bez obzira da li ste strastveni pušač, ili ste ostavili pušenje, neophodno vam je “čišćenje” organizma od nikotina.

Čak i ako ostavite cigarete, jasno je da ne možete preko noći da se oslobodite posledica pušenja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, to ne znači da ne možete sami sebi da pomognete i okrenete se namirnicama koje mogu da vam pomognu da malo oporavite telo.

Spanać

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tela, ali isto tako pomaže telu da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću.

Brokoli, karfiol i kupus

Ovo povrće izuzetno je zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnim u smanjivanju raznih upala u probavnom traktu, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste telo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove nutritivne vrednosti.

Foto: Pixabay/ Ralf Kunze

 Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem telo gubi potrebnu tečnost i organizam mnogo brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanjem velike količine domaće vitaminske vode, koju lako možete napraviti sami, kao i zelenog čaja prepunog antioksidanata, ispirate nikotin iz tela.

Šargarepa

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom. Ako želite da se rešiti ove ružne nuspojave pušenja jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tela. Šargarepu iscedite u sokovniku pomešanu sa jabukom i limunom ili je narendajte u salatu.

Foto: Pixabay/ Free-Photos

Kivi, limun i pomorandža

Osim vode, pušenje iz tela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili popijte čašu limunade.

Sok od pomorandže hidrira telo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscedite dve pomorandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.



Izvor: Objektiv.rs, zadovoljna.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar