SKANDAL

Srbi u Americi na IVICI TUČE! Privatno obezbeđenje im zabranilo da uđu u CRKVU, pa nastao haos (VIDEO)

Istočnoamerički vladika Irinej uzurpirao je svu vlast u njujorškoj eparhiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen

Svaka verska zajednica u SAD se registruje kao verska korporacija, gde punopravni članovi biraju Povereništvo i glasaju o ključnim pitanjima. Kada je reč o finansijama Povereništvo se pita za svaki trošak koji iznosi više od 40.000 dolara, dok specifičnosti određuje vladika.

88 milona dolara

Kako Objektiv saznaje, u Njujork je doveden sveštenik Milan Dragović, koji je odbio da pričesti nove članove Povereništva, što znači da će im biti oduzeti pravo da budu punopravni članovi ove eparhije, što je direktiva vladike Irineja, koji je preuzeo svu vlast u ovoj eparhiji protivno Ustavu SPC koji važi za teritoriju SAD.

Ukoliko se to desi, biće žestokih sudskih tužbi. Između ostalog, vladika nikako da iznese na svetlost dana ugovor koji je potpisan s jednom građevinskom korporacijom kojoj je dato „vazdušno pravo“ da gradi poslovni centar u vrednosti od 88 miliona dolara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nepodobni Jakovljević

Crkva Svetog Save u Njujorku tragično je izgorela na Vaskrs 2016. godine, i tada je nadležni vladika Mitrofan zaključio da tadašnji paroh Đokan Majstorović treba da bude premešten u drugu parohiju, te ga je zamenio otac Živojin Jakovljević koji je i profesor na fakultetu Svetog Save u Libertivilu u državi Ilinois. Vladika Irinej, kada je došao u Istočnu eparhiju kao nadležni episkog počeo je da određuje način na koji će obnova crkve parohije teći. Postavio je oca Živojina na mesto arhijerijskog zamenika ali ga je sa iste pozicije uklonio jer pokazivao neslaganje s neustvnom politikom Irineja. Vladika već duže vreme ignoriše parohijski odbor i ne dozvoljava da bude uključen u proces donošenja odluka obnove, nadgledanja radova kao i kako će se crkvena sredstva trošiti. Irinej odbija da obelodani detelje dosadašnjih troškova radova. Obnova radova je procenjena na 3,6 miliona dolara a do sada je utrošeno osam miliona dolara a crkva još nije počela s radom.

Pakt s đavolom

Povereništvo i otac Živojin su mnogo puta ukazivali na neregularnosti u vezi s isplatama prema izvođaču radova zbog čega su dopali u nemilost vladike. Ovakvo ponašanje podstaklo je i i pokret unutar parohije da tuži Irineja sudu ali je tužba izbegnuta intervencijom patrijarha koji je pomogao da sve stranke potpišu memorandum. S jedne strane zajednica neće tužiti vladiku a on će zauzvrat omogućiti da se poslovanje parohije nastavi normalno kao i da neće šikanirati oca Živojina. Čim je patrijarh legao u bolnički krevet vladika je krenuo u obračun s neistomišljenicima i oca Živojina prebacuje u Pensilvaniju, navodno zbog potrebe crkve.


Sveštenik od poverenja

Novi sveštenik Milan Dragović dolazi u SAD 2015. u zapadnoameričku eparhiju u Solt Lejk Sitiju gde je za tri godine napravio haos i tu eparhiju doveo pred raspad. Vladika Irinej ga postavlja 2018. u Džonstaun u Pensilvaniji i sada ga postavlja u Njujork kao dužnika koji mora da mu vrati protivuslugu, tako što ne daje pričest članovima novog Povereništva koji su demokratskom većinom dobili poverenje prošle godine na izborima ali koje vladika Irinej ne priznaje.

Na snimku ispod se vidi privatno obezbeđenje kako rasteruje parohijane sa službe u Solt Lejk Sitiju 2016. godine

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar