Od Almodovara do “Petog elementa”: Gotje kao filmski kostimograf u Muzeju savremene umetnosti

Izložba venčanica Žan-Pola Gotjea je otvorena do 14. februara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ Screen Junkies

Stručno vođenje sa temom “Haute Costume: Žan-Pol Gotje kao filmski kostimograf” istoričara mode Stefana Šarića, u okviru izložbe “Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje”, biće održano predstojećeg vikenda 16. i 17. januara u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prvi angažman na planu filmskog kostima Gotje je realizovao 1989. godine za kontroverzni film “Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik” Pitera Grineveja, oblačeći Helen Miren u sopstvene interpretacije viktorijanskih krinolina.

Od Madone do Dejvida Bouvija: Žan Pol Gotje i (de)konstrukcija muze u Muzeju savremene umetnosti

Tijeri-Maksim Lorijo, analizirajući kreacije Gotjea kao filmskog kostimografa, rekao je svojevremeno za magazin Vog da je Gotjea “film uvek navodio na sanjarenje, i upravo to ga je lansiralo u svet mode”.

Onda su usledile poznate saradnje sa kultnim španskim rediteljem Pedrom Almodovarom, i svakako ona najčuvenija, sa Likom Besonom na kultnom SF filmu “Peti element” (1997), gde su kostime nosili Brus Vilis, Mila Jovović, Geri Oldman i drugi.

“Minimalistički autfit od belih zavoja kontrastiran crvenoj kosi Mile Jovović, danas je opšte mesto filmske kostimografije, ali i izvanredan primer brisanja granica između jezika mode i jezika filma”, istakao je istoričar mode Stefan Šarić.

Poslednje čudo antičkog sveta: Kolos sa Rodosa uopšte nije izgledao onako kako smo mi mislili

“Kroz tumačenje odabranih eksponata koji pariraju estetici Gotjeovih filmskih kostima, vođenje kroz izložbu će ukazati na vezu mode sa drugim granama umetnosti – u ovom slučaju sa filmom, dok će se u dijalogu sa publikom odgovoriti na pitanje – Kada moda postaje filmski kostim, a kada filmski kostim postaje moda”, ukratko o temi zaključuje Šarić.

Projekat “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje” je evropska premijera ove izložbe, u trajanju do 14. februara, koja beogradskoj publici predstavlja 38 venčanica visoke mode kreiranih u od 1990. do 2000. godine, od kojih osam ranije nisu bile deo postavke.

Stopama Van Goga: Sami možete da naslikate “Zvezdanu noć” (VIDEO)



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar