TUGA

TUGA! Preminula mati Darija, igumanija manastira Davidovica

U utorak 12. januara u bolnici u Beogradu preminula je igumanija manastira Davidovica mati Darija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Igumanija Darija je rođena 1950. godine u Nišu kao Draga Pantić. Detinjstvo i mladost provela je u rodnom gradu gde je završila osnovnu i srednju školu kao i Fakultet fizičke kulture. Nakon udaje, zajedno sa svojim suprugom, Nišlijom Nebojšom Popovićem, dolazi u Priboj gde su oboje našli posao i zasnovali svoje porodično gnezdo. Mati Darija je bila profesor u pribojskoj osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. U novoj sredini stekla je veliki ugled kao vredan radnik, vrstan pedagog i omiljeni profesor.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako je vaspitana u patrijarhalnoj porodici nikada nije zaboravljala svoju veru. U vreme komunista bila je predsednica Kola srpskih sestara pri pribojskom hramu Sv. Kneza Lazara. Sa suprugom je dobila dva sina, Srđana i Ivana, od kojih ima sedmoro unučadi.

Nakon smrti supruga odlučuje se da krene monaškim putem pa je zamonašena u manastiru Kumanici 2009. godine. Vredna i radna po prirodi odmah nakon monašenja tražila je od Episkopa da je uputi u manastir Davidovicu koji je želela da obnavlja. I u tome je u potpunosti uspela.

Na Cveti 2010. postavljena je za igumaniju manastira Davidovica. Ono što su drugi rušili i razgrađivali 350 godina ona je vrednim radom i trudom obnovila tako da je danas manastir Davidovica jedan lepo uređen, izgrađen i ugledan manastir. Svu svoju imovinu i sve što je imala dala je za obnovu manastira. A uglavnom je išla u staroj zakrpljenoj odeći.

Tragedija za tragedijom! Korona ODNELA još jednog lekara, preminuo hirurg dr Miroljub Jovanović

Već duži niz godina imala je zdravstvenih problema, najviše sa astmom. I tu svoju poslednju borbu ovde na zemlji hrabro je iznela. Pobedila je opaku bolest ali njeno oslabljeno telo nije uspelo da se izbori sa posledicama. Bog ju je pozvao iz ovog prolaznog truležnog sveta u jedan bolji i neprolazni.

Amel Kurbegović iz Brodareva je na svom Fejsbuk profilu podelio potresne reči kojima se oprostio od preminule igumanije.

,,U večno naselje preselila se moja druga majka. Moja i naša Mati Darija. Mati moja draga neka ti je laka crna Davidovička zemlja. Nikada te nećemo zaboraviti. Ti si bila, bićeš i ostaćeš naša majka. Majka svih nas. Sada su riječi suvišne. Sada si mi na boljem svijetu. Gde nema patnje i bola. Bila si velika, tako si živela i voljom Božijom napustila ovaj prolazni svijet. Mi smo tu, kao i uvijek što smo bili i bićemo. Hvala ti za sve. Hvala ti bilo.”

Zaupokojena Liturgija biće služena u četvrtak, 14. januara 2021. godine u manastiru Davidovici sa početkom u 9 sati dok će opelo mati Dariji biti služeno u 12 sati na monaškom groblju davidovičke obitelji gde će biti i sahrana. Liturgiju i opelo će služiti Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije.

TUŽNE VESTI za celu Srbiju: Preminuo Miljurko Vukadinović



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar