OBJEKTIV INTERVJU – Vladimir Cupara: Ljudi, ništa nije slučajno, Srbija ponovo igra vrhunski rukomet!

Jedan od najzaslužnijih za fenomenalne rezultate protiv Francuske

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: ProfimediaSOPA Images Limited / Alamy / Alamy

Vladimir Cupara tokom poslednjih nekoliko nedelja u žiži je srpske javnosti, s obzirom na to da je prvo sa Vespremom igrao krajem decembra u polufinalu Lige šampiona, a potom je čuvao gol i našeg državnog tima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Reprezentacija Srbije je u samo četiri dana odigrala dva sjajna meča protiv jedne od najboljih selekcija u rukometu, kako sada, tako i prethodnih godina. U Zrenjaninu smo pobedili sa fenomenalnih 27:24, dok je u Kreteju bilo nerešeno, 26:26.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Za taj izjednačeni rezultat na “vrućem gostovanju”, jedan od najzaslužnijih je svakako golman, Vladimir Cupara, koji je govorio za Objektiv.

Imate sjajnu sezonu u klubu. Početak godine za Vas, sudeći i po partijama u reprezentaciji, obećava?

Odlična sezona za Vesprem, nažalost nismo uspeli da osvojimo fajnal-for u Kelnu, ali smo igrali dobro u novoj sezoni Lige šampiona. Kako stvari stoje, zauzećemo drugu poziciju sigurno, a imamo i dve utakmice protiv Barselone, pa ako pobedimo obe – možemo se naći i na prvom mestu. Po ovim partijama i po svemu što sam pokazao ove sezone, očekujem da će biti kvalitetna godina za mene što se tiče rukometa, radujem se tome”, počinje razgovor “ministar odbrane“.

Foto: Srdjan Stevanovic/ Srdjan Starsport

Kakva je atmosfera u reprezentaciji i pamtite li bolju u prethodnih nekoliko godina?

Atmosfera je stvarno odlična, međutim ovaj tim je već tri godine na okupu, tako da se dobro poznajemo. Na primer, Dejan Milosavljev i ja smo već osmu godinu zajedno – od kadetske, juniorske, pa do A selekcije. Dobro se poznajemo i isto tako sarađujemo“, naveo je kao primer Cupara svog kolegu i takođe odličnog golmana, Dejana Milosavljeva.

Može li ovaj tim u perspektivi do nekog većeg rezultata?

Ovaj tim je mlad… 24 ili 25 godina je prosek, ima još igrača koji nisu mogli da dođu na ovo okupljanje. Ponavljam, mlad smo tim, imamo veoma kvalitetne pojedince i mislim da i ovi rezultati mogu da podstaknu neke igrače da razmišljaju o tome da samim tim što će biti na spisku reprezentacije – mogu da naprave nešto više. Da, mislim da možemo, ali polako, idemo korak po korak. I na ‘lakšim utakmicama’ treba pokazati da protiv Francuske nije bilo slučajno, i ja znam da nije bilo slučajno!“, samouvereno je rekao čuvar mreže mađarskog Vesprema.

Dolazimo do pitanja koje verovatno privlači najviše pažnje, a ono je – šta je to tako epohalno uspeo novi selektor Toni Đerona da promeni u reprezentaciji, šta je razlika u odnosu na domaće trenere?

Toni Đerona je u našu reprezentaciju doneo španski sistem, taktiku i pripremu za utakmicu – mislim da je to samo razlika”, kratak, ali jasan bio je Vladimir.

Foto: Srdjan Stevanovic/ Srdjan Starsport

Moglo se čuti na kraju poslednjeg tajm-auta protiv “trikolora” kako Španac na srpskom govori: “‘Ajde!“, kao da je u potpunosti shvatio naš mentalitet i da mu je i to dodatno pomoglo?

Često je otkad je tu, Toni spominjao da mu se sviđa naš mentalitet, da zna da mi imamo to nešto što nas tera da idemo do samog kraja i da idemo na svaku loptu. On kaže da je to veoma potrebno, i da ne dozvolimo sebi da izgubimo to. Verujem da je shvatio gde je došao i da je pre toga dobro bio upoznat sa ovdašnjim mentalitetom”, ističe Cupara i potvrđuje da se Đerona itekako pripremao na lošu situaciju u srpskom rukometu, koju deluje da polako preokreće nabolje.

U tom kontekstu smo i nastavili razgovor, pa smo se nadovezali pitanjem da će se njegova odbrana u poslednjem napadu pamtiti se dugo, a da reakcija i radost reprezentativaca nakon nje, kao i igra, vraćaju veru u srpski rukomet?

Verujem da da, raduje me to. Vidim po broju poruka koje smo dobili koliko su svi srećni, što ljudi uživaju što Srbija ponovo igra vrhunski rukomet i to je odlična stvar!“, optimističan je on i srećan što se stvara pozitivna atmosfera u domaćoj javnosti oko naših rukometaša.

Upravo u toj domaćoj, rukometnoj javnosti, bilo je mnogo polemike u vezi sa odlukom Rukometnog saveza Srbije da na mesto selektora postavi jednog stranca. Međutim, za samo nekoliko dana, rezultatima protiv Francuske, Toni Đerona je pobedio sve kritičare i pokazao da je veliki pogodak.

Foto: Srdjan StevanovicSrdjan Starsportphoto ©

A Vladimiru Cupari treneri sa Iberijskog poluostrva nisu novina, jer on u Vespremu radi sa Špancem, pa se može reći da se iz tog razloga lako prilagodio na Đeronin sistem.

Ovo je već sedma godina kako sarađujem sa španskim trenerima. Mogu reći da sam oduševljen njihovim načinom rada i filozofijom rukometa. Mislim da su trenutno vodeći u svetu u tome i drago mi je što je Toni tu“, afirmativno je izjavio da je Rukometni savez Srbije doveo pravog čoveka na pravo mesto.

Pitali smo “srpsku hobotnicu” na golu i za klupske ambicije. Malo je nedostajalo Vespremu na fajnal-foru u Kelnu krajem decembra da ostvari bolje rezultate?

Vesprem je tim koji ide na sve trofeje, ide uvek na pobedu. Jeste, malo nam je falilo da odemo u finale, očekuje nas teška borba za plasman na sledeći F4, ali verujem da možemo“, jasan je Cupara koji ne krije zadovoljstvo što je sa mađarskim klubom nedavno produžio saradnju do 2023. godine.

Foto: Srdjan StevanovicSrdjan Starsportphoto ©

Za kraj, šta biste poželeli sebi i našim čitaocima u predstojećoj godini?

I sebi i svima bih poželeo pre svega zdravlje. Dosta lepih i srećnih trenutaka u novoj godini, malo više tolerancije, malo više poverenja, i da pokušamo da promenimo neke stvari i da se držimo zajedno. Sve najbolje!“, završio je u optimističnom tonu golman koji će uskoro napuniti 27 godina.

Tako i treba da bude u srpskom rukometu u predstojećem periodu, jer kako je istakao i naš reprezentativac, “ponovo igramo vrhunski“. Zato se nadamo uspešnom nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo već danas, kada ćemo ugostiti Grčku.

Naglasio je to već i Cupara, a to je i naša želja: momci, ubeđeni smo da ćete u “lakšim utakmicama pokazati da rezultati protiv Francuske nisu slučajnost“.

Srećno!

Autor: A. A.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar