VELIKI SERIJAL OBJEKTIVA (1)

DOSIJE MAFIJA: Kako je Čume postao kralj podzemlja uz pomoć Brana Mićunovića i pokvarenih političara

Na našim prostorima već odavno postoji izreka da bi čitav region procvetao kada bi svi sarađivali kao mafijaši, što se potvrđuje i u slučaju Buhe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Informer/Marko Djokovic

Ljubiša Buha Čume (56), godinama je važio za sivu eminenciju srpskog podzemlja i jednog od najmoćnijih ljudi u državi. Tek nakon atentata na premijera Zorana Đinđića, kada postaje svedok saradnik u procesu za ubistvo, dospeva u žižu interesovanja javnosti, koja saznaje mnoge detalje o njegovim poslovima s one strane zakona.

Neki od ključnih detalja o razvojnom putu šefa surčinskog klana ostali su ipak skriveni. Sve do danas! U službenoj belešci bezbedonosnih službi do koje je Objektiv došao, a koja će prvi put razjasniti kako je nastala i razvijala se balkanska mafija, otkrivaju se dosad nepoznati detalji kako o Čumetu, tako i o mnogim drugim moćnicima, bilo da su kriminalci, političari ili biznismeni.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na našim prostorima već odavno postoji izreka da bi čitav region procvetao kada bi svi sarađivali kao mafijaši, što se potvrđuje i u slučaju Buhe i nedavno hapšenog kralja crnogorskog podzemlja Branislava Brana Mićunovića (67). Njih dvojica su, kako piše u dokumentima tajnih službi, udružili snage na otklanjanju štetnih posledica po državni vrh Crne Gore i Srbije posle svedočenja biznismena Ratka Kneževića, koji ih je optužio za učešće u organizovanom švercu cigareta. Za otklanjanje mogućih posledica te afere po državni vrh Crne Gore bio je zainteresovan i sam Mićunović. Osim toga, Buha je bio i u kontaktu sa Savom Grbovićem, zvanim Džigi, rođakom i jednim od najbližih saradnika Mićunovića.

ALFA I OMEGA CRNOGORSKO PODZEMLJA
Branislav Mićunović 

Foto: Printscreen/Facebook

BLISKE VEZE SA MILUTINOM MRKONJIĆEM

U nastojanju da stvori što bolje pozicije u vladajućim strukturama, Buha se konstatno poziva na svoje zasluge u sprovođenju demoktraskih promena, ističući kako je tom prilikom navodno mnogo rizikovao. – U periodu dok je na vlasti bila SPS, Buha je nastojao da se približi nekim od uticajnih ličnosti političkog establišimenta. Iz tog perioda datira njegova bliska veza sa Milutinom Mrkonjićem, sa kojim i danas ostvaruje blisku saradnju.

PAVKOVIĆ MU DAO HELIKOPETER DA OBILAZI PREDUZEĆA

Tokom juna 2001. u vreme udaljavanja premijera Zorana Đinđića i lidera DSS Vojislava Koštunice, Buha je, kako se navodi, posredstvom Perice Petrovića, koji je tvrdio da ima mogućnost za opciju koju zastupa premijer dobije više od 20 generala Vojske Jugoslavije, stupio u kontakt sa Nebojšom Pavkovićem, u to vreme načelnikom Generalštaba VJ, sa kojim je posle kraćeg vremena postao izuzetno blizak.

Ostatak ove priče pročitajte u sutrašnjem štampanom izdanju Objektiva. 

PIŠE: EKIPA OBJEKTIVA

Ove i ostale zanimljive teme pročitajte u sutrašnjem štampanom izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar