Da se smrzneš koliko je lepo: Posetite najveći FESTIVAL SNEGA i leda u celom svetu (FOTO+VIDEO)

Potpuno nestvarno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printsceen/Instagram/marjaitman, Printsceen/Instagram/letslocals, Printsceen/Instagram/harbin_city

Svi smo mi obožavali kao mali da se grudvamo i sankamo.

Tu je i nezaobilazno pravljenje sneška, ali i drugih figura od snega.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali, ako ste ikada pokušali da od snega i leda napravite nešto konkretnije, znate koliko taj posao ni malo nije lak. Pogotovo što će se sav vaš trud, pre ili kasnije otopiti.

Zamislite sad ceo grad, u prirodnoj veličini, kao i nestvarno precizne skulpture koje ostavljaju bez daha svojom lepotom.

Ovako nešto zapravo postoji, ali ćete morati da odete do Harbina u Kini, mesto održavanja najvećeg festivala snega i leda u svetu.

U početku, na ovom festivalu su učestvovali samo Kinezi, a vremenom se pretvorio u međunarodni festival i takmičenje, na kome svake godine sreću okuša na stotine ljudi iz celog sveta.

Prvi put, održano je 1963. godine, a samo tokom 2018. takmičenje je privuklo čak 18 miliona posetilaca, a zarađeno je oko 28,7 milijardi juana (4,4 milijarde dolara) prihoda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SkilLuminance (@skilluminance)

Zvanično, festival počinje 5. januara i traje do kraja februara. Međutim, eksponati se često otvaraju ranije i ostaju duže, ako vremenske prilike dozvole.

Dok se ledene skulpture postavljaju širom grada, postoje dva glavna izložbena prostora:

“Sunčano ostrvo” je rekreaciono područje na suprotnoj strani reke Songhua od grada, u kojem se nalazi izložba ogromnih snežnih skulptura.

“Svet leda i snega” je područje otvoreno popodne i noću koje sadrži osvetljene zgrade u punoj veličini, napravljene od blokova leda debljine 2–3 metra, uzetih direktno iz reke Songhua.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Getty Images (@gettyimages)

Svake godine park se mora obnoviti novodizajniranim ledenim zgradama i skulpturama od snega i leda. Poslednjih godina park je bio velik čak 80 hektara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura Sweet (@ifitshipitshere)

Tokom festivala, u mnogim parkovima u gradu održavaju se turističke aktivnosti u parku sa ledenim lampionima. Zimske aktivnosti tokom festivala uključuju alpsko skijanje Iabuli, zimsko kupanje u reci Songhua i izložbu ledenih lampiona u vrtu Zhaolin, navodi se na Wikipediji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TRAVEL NOTES (@trvlnotes)

Harbin se nalazi na severoistoku Kine i iz Sibira prima hladan zimski vetar. Prosečna temperatura leti iznosi 21 stepen, a zimi se temperatura spušta i na minus 25.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 哈尔滨 Harbin (@instaharbin)

2001. Harbinski festival leda spojen je sa Međunarodnim skijaškim festivalom u Heilongjiangu i dobio je svoje novo formalno ime, “Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Romeo Farias Figueroa (@romeo_ff)

Na 35. festivalu održanom 2019. godine, najpopularnija festivalska atrakcija, zauzela je preko 600.000 kvadratnih metara i obuhvatio više od 100 znamenitosti. Napravljena je od 110.000 kubika leda i 120.000 kubika snega. Festival je takođe obuhvatio ledene skulpture umetnika iz 12 različitih zemalja koji su se takmičili u godišnjem takmičenju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jo-Ann Tan (@jotantravels)

Proslavljajući svoju 36. godinu 2020. godine, ovaj festival se trenutno smatra jednim od najboljih svetskih zimskih slavlja, pridruživši se redovima Sapporo festivala snega u Japanu, kanadskog Zimskog karnevala u Kvebeku i norveškog Skijaškog festivala Holmenkollen. 2020. godine skulpture su izrađene od oko 220.000 kubnih metara ledenih blokova, a sve su povučene iz obližnje reke Songhua.

Na ovogodišnjem festivalu se nalazi čak i replika Dioklecijanove palata, jedne od retkih zaostavština rimskog carstva, koja se inače nalazi u Hrvatskoj.

Da li biste posetili ovo mesto?

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Izgleda tako bajkovito i nestvarno. Da imam, k'o što nemam, o'ma bih rezervisao karte za privatni let za grupe i otišao tamo. Gledao sam i ranije takve "gradove" od leda na više mesta u svetu. U Skandinaviji postoje i čitavi hoteli od leda. Bilo bi zanimljivo prenoćiti na takvom mestu.

    Odgovori

Ostavite komentar