Računar automobila čuva GOMILU PODATAKA, to najbolje znaju detektivi iz Mičigena

Obrt u istrazi ubistva, staroj tri godine, doneli podaci iz putnog kompjutera

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Monty Rakusen / Cultura RF / Profimedia

Krajem juna 2017, u jednom kukuruzištu u Mičigenu, pronađeno je beživotno telo mehaničara Ronalda Frenča (71). Nesrećni čovek udavljen je kablom, a njegov Chevrolet Silverado je nestao.

Policija nije imala puno tragova, dok četvorotočkaš nije pronađen. Na mestu vozača sedeo je Džošua Vesel (31), koji je radio sa žrtvom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On je objasnio da je vozilo uzeo od Frenča, negirajući zločin. U nedostatku drugih dokaza, osuđen je zbog krađe. Istraga ubistva ostala je otvorena, prenosi WWMT.

Forenzičari u akciji

Preokret se dogodio tri godine kasnije, kada su digitalni forenzičari analizirali podatke s kompjutera Chevroleta.

Uređaj je zabeležio nepoznati muški glas, koji je koristio Voice-control sistem na radiju, pokušavajući da pronađe pesmu Eminema, prenosi NBC News.

Foto: Rolling Stock / Alamy / Profimedia

Snimak je nastao u vreme smrti Ronalda Frenča, a njegova porodica prepoznala je glas Džošue Vesela. Detektivi su na osnovu informacija s kompjutera uspeli da rekonstruišu njegovo kretanje, posle čega je uhapšen.

Na početku suđenja, jula 2020, Vesel je tvrdio da je nevin, a danas očekuje nova ročišta.

Izvor informacija

Nesvakidašnja priča pripada rubrici “Crna hronika”, ali iznova pokazuje koliko je tehnologija napredovala, kao i da podatke o svojim vlasnicima ne “skupljaju” samo mobilni telefoni, već i automobili.

U računarima se pohranjuju podaci o brzini, lokaciji, otvaranju/zatvaranju vrata, glasovnim komandama, upotrebi sigurnosnih pojaseva, uključivanju svetala, prenosi Revija HAK.

Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Profimedia

Reč je o izvoru informacija, koji dobro dođe policiji (kao što vidimo u slučaju iz Mičigena), ali izaziva zabrinutost aktivista za očuvanje privatnosti.

Infotejnment sistemi nisu “zaključani” lozinkama, ili otiskom prsta, pa se osetljivim datotekama može (pre)lako pristupiti.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar