Promenite ih! 6 svakodnevnih loših navika zbog kojih vam je kosa sve tanja

Proverite u čemu grešite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Mike Austin

Ljudi, kao i životinje, menjaju dlaku. Na dnevnom nivou čovek izgubi od 50 do 100 dlaka, što je i zanemarljivo s obzirom na to da na temenu glave imamo 10. 000 folikula dlake.

Međutim, stvari umeju da se ubrzano pogoršaju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovo je deset razloga zbog kojih vaša kosa postaje tanja i proređena :

Preskačete obroke

Kada ne unesete dovoljno kalorija, vaše telo preusmerava svu energiju ka osnovnim funkcijama poput srca i mozga, zanemarujući kosu. Trudite se da vaša ishrana bude što bogatija proteinima.

Previše se izlažete suncu

Dugotrajno izlaganje toploti i sunčevoj svetlosti može isušiti kosu i oštetiti teme glave, što dovodi do gubljenja kose. Zbog toga, kad god ste u mogućnosti, koristite šešir kada ste izloženi suncu.

Previše jako zatežete kosu

Foto: Freepik/master1305

Pletenice, konjski rep i slične frizure stvaraju ogromnu i stalnu napetost na folikulima dlake blizu korena. Ako osećate da vam vaša frizura zateže kožu na licu obavezno popustite pritisak, spavajte sa raspuštenom kosom i koristite mekane i prijatne gumice, koje vam neće oštetiti kosu.

Perete kosu vrućom vodom

Vruća voda dehidrira kosu ostavljajući je suvom, lomljivom i sklonom opadanju. Topla voda, takođe, može povećati populaciju klica i bakterija na glavi. Koristite šampon koji sadrži selen, cink i antifungalna svojstva.

Foto: Freepik/user18526052

Prečesto koristite fen i peglu za kosu

Ograničite njihovu upotrebu na 2 – 3 puta nedeljno i podesite ih na najhladnija moguća podešavanja. Takođe, koristite proizvode za zaštitu od toplote kada koristite peglu za kosu ili figaro.

Češljanje mokre kose

Naši pramenovi su najslabiji i najskloniji trenju kada su mokri. Rasčešljavanje potpuno mokre kose i grubo trljanje peškirom stvara idealne uslove za pucanje. Zbog toga se potrudite da prirodno sušite kosu što češće možete i češljajte je pre pranja.

 



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar