Šta krije tamna strana Meseca? Evo kako je nastao čuveni omot albuma “Pink Flojda”

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay.com/ParallelVision

“Tamna strana Meseca” (Dark Side of the Moon) je jedan od najčuvenijih albuma u istoriji svetske muzičke scene. Slavu duguje neverovatni muzičkim numerama, ali i nezaboravnom omotu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Rođen je iz spontanosti, neizvesnosti i životnih pritisaka. “Dark Side of the Moon” predstavlja osmi studijski album “Pink Flojda”, objavljen je 1973. godine. Pesme s albuma uglavnom su napisane dok je bend bio na turneji, improvizovane instrumentalne priče koje će kasnije naći svoje uporište tekstovima Rodžera Votersa, za koji je Dejvid Gilmur, u istoimenom dokumentarnom filmu iz 2003. godine, izjavio:

Sada znamo šta je Lindeman radio u Srbiji: Frontmen “Ramštajna” snimio spot u Beogradu (VIDEO)

“Veliki pomak na “Dark Side of the Moon” bio je Rodžerovo sazrevanje, tekstualno, sa idejama i inteligencijom da uzme neku stvar i sagleda je iz svih uglova, u svim tim različitim pesmama.”

“Dark Side of the Moon” je zapravo konceptualni album i odražava koliko život ponekad može biti krh. Kroz teme osnovnih životnih pritisaka koje se ogledaju u novcu, mentalnim bolestima, punoletstvu i umoru od putovanja, to je na neki način vrlo ličan album, posebno za Votersa.

Kada je klavijaturist Pink Flojda Ričard Rajt zamolio grafičkog dizajnera Storma Torgersona da naslika naslovnu stranu albuma, zatražio je samo nešto “jednostavno i elegantno”. Torgerson i njegov tim umetnika “Hipgnosis”, londonske grupe za umetnički dizajn, vratili su se jednim od najznačajnijih i najupečatljivijih dizajna za album.

Novi rekord: Pesma iz 1984. godine je sada prvi put stigla na vrh top liste (VIDEO)

Svetlost koja prolazi kroz prizmu, koju je Torgerson video u udžbenicima fizike, tako je stvoren iz istinske kreativne slobode i poverenja, jer su Flojd i Hipgnosis u prošlosti zajedno radili na ranijem albumu benda “Saucerful of Secrets”. Tačnije, ilustraciju je nacrtao Džordž Hardi.

Dizajn “Dark Side” je postao nezvanični logo “Pink Flojda”, jer suptilno aludira na njihove spektakularne svetlosne šouove , po kojem su bili vrlo poznati. Članovi benda gotovo su odmah odobrili umetničko delo. Voters je samo predložio da se svetlost prizme proširi na drugu stranu fizičkog omota albuma, povezujući se kao, na primer, na monitoru koji prati rad srca.

Novogodišnji poklon za prijatelje: Rade Šerbedžija iznenada objavio novi album (VIDEO)



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar