Kako da očistite posuđe od nerđajućeg čelika BEZ OŠTEĆENJA

Trikovi za uklanjanje mrlja od zagorele hrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/autor

Posuđe od nerđajućeg čelika može da bude problematično kada su u pitanju mrlje od zagorele hrane. Da biste izbegli oštećenja na dnu i da bi vaše posuđe ponovo izgledalo novo i sjajno sledite ove korake.

Alat koji će vam biti potreban,vrlo je jednostavan za korišćenje i već ga za sigurno imate u svojoj kuhinji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To su: varjača,deterdžent za pranje suđa,četka za pranje suđa,jedan mekani sunđer i svemoguća soda bikarbona.

Posudu sa zagorelom mrljom na dnu vratite na vruću ringlu i dodajte samo jednu kap vode. Kad ona počne da cvrči dodajte još pola šoljice vode i sačekajte da ta voda  provri. Zatim drvenom varjačom ili lopaticom sastružite zagorele ostatke hrane. Ukoliko ne budete mogli iz prve da se rešite nekih upornih mrlja napuni posudu vodom u koju ćete dodati par kapi deterdženta za sudove. Sačekajte da se posuda tako ohladi i četkom uklonite ostatak.

Slavska salata
Ruska salata u tanjiru; Foto: profimedia/amphotos/Alamy/Alamy/ Profimedia

U slučaju da ovo nije pomoglo i da primećujete još neke tragove zagorele hrane, pomešajte sodu bikarbonu i vodu u takvoj razmeri,da nastane pasta.Nanesite je na mekani sunđer i ribajte kružnim pokretima. Za kraj,isperite još jednom i osušite.

Posuđe od nerđajućeg čelika je veoma zdrav  i koristan izbor u svakoj kuhinji iz više razloga : dobro podnosi visoke temperature,otporno je na rđu, a pogodno ga je koristiti i za pečenje u rerni.Takođe spada u grupu “zdravog”posuđa jer je nerđajući čelik najmanje reaktivni metal.

Foto: Freepik/freepik

Međutim, upravo te visoke temperature mogu da učine da na dnu posuđa nastanu mrlje od zagorele hrane. Žica za ribanje može trajno oštetiti ovo posuđe,jer ogrebotine koje na taj način nastaju utiču na kvalitet hrane.

Uz odgovarajuće održavanje,posuđe od nerđajućeg čelika može trajati doživotno. Nemojte koristiti žice za ribanje i abrazivna sredstva za čišćenje ,kao što su sredstva na bazi amonijaka,posle svakog pranja ga dobro osušite i ovo kvalitetno i korisno posuđe će vam dugo služiti.



Izvor: Objektiv.rs, Guardian

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar