Smrtonosni virus pronađen u šumi: Pojavila se nova “BOLEST X”, da li svetu preti nova pandemija?

Federalna služba za fitosanitarni nadzor Rusije (Rospotrebnadzor) proučava sve izvore i izveštaje o situaciji u Kongu nakon informacija da se, navodno, pojavila nova smrtonosna „bolest iks“

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-Stock/milos rafailovic

“Rospotrebnadzor pažljivo prati sve izveštaje o epidemijama zaraznih bolesti i novih i ponovljenih infekcija u svetu… U Rusiji nisu otkriveni slučajevi sa takvim simptomima”, navodi se u saopštenju.

Takođe se naglašava da Rospotrebnadzor trenutno nema dovoljno informacija da utvrdi uzrok bolesti, ali pretpostavlja da je “virusne prirode”. Osim toga, još uvek nema dovoljno podataka da bi se pretpostavila zaraznost i smrtnost ove infekcije, kao i rizicima od izbijanja epidemije, ali “pretnju ne treba potcenjivati”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Pojava novih bolesti, uključujući one sa visokim pandemijskim potencijalom, deo je prirodnog evolucionog procesa, te je zbog toga neophodno stalno i sistematski proučavati raznolikost mikroorganizama koji nas okružuju”, dodaje se u saopštenju.

Ne paničiti unapred

Komentarišući izveštaje o mogućnosti pojave nove smrtonosne bolesti, zamenik direktora Centralnog naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju Rospotrebnadzora Aleksandar Gorelov izjavio je da se ne treba plašiti nove pandemije. Slični simptomi mogu se javljati i kod nezaraznih bolesti, dodao je on.

“Mislim da je za sada preuranjeno bojati se nove pandemije, jer se simptomi hemoragične groznice mogu uočiti i kod klasičnog hemoragičnog i alergijskog vaskulitisa. To može biti neinfektivna somatska bolest ili urođena krhkost krvnih sudova, pogoršana zaraznim agensima, ili manifestacija autoimunih bolesti”, objasnio je Gorelov.

On je istakao da takvi simptomi ne moraju nužno da ukazuju na zaraznu bolest, pa dok ne bude pronađen patogen, ne bi trebalo paničiti unapred.

Ranije je naučnik Žan-Žak Mujembe Tamfum, koji je 1976. godine bio u timu lekara koji je otkrio virus ebole, izjavio da se čovečanstvo suočava sa velikim brojem novih i potencijalno fatalnih virusa koji nastaju u afričkim tropskim šumama. On je upozorio na pojavu potencijalno smrtonosne “bolesti iks”, kao i na mnoge zoonotske bolesti, odnosno bolesti koje sa životinja prelaze na ljude, kao što su žuta groznica, razni oblici gripa, besnilo, bruceloza i Lajmska bolest.

Prema njegovim rečima, jedna od njegovih pacijentkinja imala je rane simptome hemoragijske groznice, dok su testovi na ebolu i druge poznate bolesti pokazali negativne rezultate.

Dr Kon izneo detaljnu RAČUNICU: Kada ćemo dostići kolektivni imunitet, a kada potpuno suzbiti koronu



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar