Svi pričaju o njemu: Zašto je niacinamid postao najpopularniji kozmetički sastojak

Niacinamid je oblik vitamina B3

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Niacinamid je oblik vitamina B3, koji je rastvorljiv u vodi i sastavni je deo mnogih topikalnih proizvoda za negu.

Na kožu deluje tako što joj pomaže da zadrži vlagu, reguliše proizvodnju sebuma, vraća sjaj i rešava problem neujednačenog tena, ublažava postojeće i sprečava nastanak novih bora, i što je najvažnije – ojačava zaštitnu barijeru.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A kada je zaštitna barijera kože jaka, ona ima sposobnost da se odbrani od štetnih uticaja iz spoljke okoline, a da u sebi zadrži vlagu i druge dobre stvari.

Kada se primenjuje topikalno, niacinamid sprečava gubitak vode iz kože zbog čega je ona hidrirana, a samim tim i meka, glatka i sjajna. Vremenom podstiče i proizvodnju kolagena te deluje na bore i fine linije na koži, a njegova sposobnost da lučenje sebuma stavi pod kontrolom i druga antiinflamatorna svojstva čine ga idealnim sastojkom za osobe sa masnom kožom.

Foto: Freepik/gpointstudio

U krajnjoj liniji, niacinamid deluje i na hiperpigmentacijske fleke jer blokira transfer melanina iz pigmentnih ćelija (melanocita) do ćelija kože.

U nekim slučajevima, uglavnom kod lečenja akni, vitamin B3 uzima se i oralno, ali većina ljudi nema nedostatak ovog vitamina pa potreba za suplementacijom, bez preporuke lekara, ne postoji. Namirnice bogate vitaminom B3 su riba, piletina, ćuretina, zeleno povrće, orašasti plodovi, semenke…

Foto: Freepik/Freepik

Jedna od stvari koju najviše volimo kod niacinamida jeste činjenica da je pogodan za negu svih tipova kože, bez obzira na to da li imate izrazito masnu ili veoma suvu kožu, jeste li tinejdžer ili ste u godinama kada su anti-age preparati odavno postali deo vaše rutine.

Razlog za to je činjenica da deluje na širok spektar problema – reguliše lučenje sebuma, sprečava pojavu akni, umanjuje bore, pomaže u zadržavanju vlage, umiruje upale i crvenila… Ovaj oblik vitamina B3 veoma je blag i ne izaziva reakcije, pa ga mogu koristiti i osobe sa rozaceom ili izrazito osetljivom kožom.

Foto: Freepik/valuavitaly

Danas na tržištu postoji veliki broj proizvoda sa niacinamidom – serumi, kreme, toneri, maske za lice, pa lako možete izabrati preparat koji ćete najjednostavnije prilagoditi svojoj rutini i potrebama kože.

Poželjan je i za dnevnu i za večernju negu, a nećete pogrešiti ni ako ga koristite dva puta dnevno. Lepota niacinamida krije se i u tome što je kompatibilan sa svim drugim aktivnim sastojcima, poput retinola, kiselina, peptida, vitamina C…

Foto: Freepik/Racool_studio

Iako je u pitanju sastojak za koji gotovo da ne postoji mogućnost da izazove reakciju, dermatolozi preporučuju da za početak birate proizvode koji sadrže do 5 odsto niacinamida, a tek kasnije i formulacije sa nešto većim procentom.

Jer svako preterivanje se na kraju može pokazati kao kontraproduktivno.



Izvor: Objektiv.rs, injournal.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar