Na samo 3 sata od Pirota momci NA PIJACI mogu da kupe ženu! Ali jedan detalj moraju da nose (VIDEO+FOTO)

Romska zajednica Kalaidži godišnje četiri puta godišnje ugovara brakove na takozvanoj "pijaci nevesta"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

U Staroj Zagori u centralnoj Bugarskoj, ovaj se fenomen ne doživljava kao trgovina ljudima.

Za početak bračnog života, za pojedine Rome u Bugarskoj osim ljubavi neophodan je i novac. Romska zajednica Kaladžija brakove ugovara na takozvanoj pijaci nevesta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tada se potencijalne mlade doteruju najbolje što umeju i mogu i polaze sa porodicom u potragu za mužem.

Ova tradicija zadobija mnogo pažnje svake godine, a devojke i mladići u ovom tradicionalnom običaju ne vide ništa loše, piše Al Džazira.

Foto: Printscreen/youtube

Na ovoj pijaci najvažnija stvar je lanac, što teži zlatni lanac, to je mladoženja bolji.

Roditelji devojaka moraju da daju dozvolu mladićima, a ona se uglavnom daje na osnovu bogatstva koje momci ističu zlantim lancima oko vrata.

“Novac predstavlja čast. Ako dam dete bez nadoknade znači da sam prosak bez autoriteta, da niko nema poštovanja prema meni, automatski to znači da moje dete neće niko poštovati i cela porodica gubi poštovanje”, rekao je Atanas

Inače ovo mesto je udaljeno od Pirota samo tri sata vožnje.

“Za mene je ovo sve normalno. Mnogi govore da se mi ovde prodajemo, ali to nije istina. Novac se daje zbog tradicije. Kada se momak i devojka vide ovde na pijaci, prvo ide upoznavanje. Zatim se pitaju roditelji momka žele li tu devojku u svojoj kući. Potom sledi dogovor, veridba i na kraju svadba”, rekla je Pepa tokom jednog okupljanja, jedna od devojaka koja je došla da nađe muža.

Mlada košta između 5.000 i 10.000 leva, odnosno između 2.500 i 5.000 evra, ali kako sve manje ima posla poslednjih nekoliko godina, tako i cena opada, pričaju. Svake godine ovi festivali sve su skromniji. Ali cene još uvek rastu za lepe mlade sa mnogo udvarača.

Vrlo je moguće da posedujete ovu knjigu u kući, a ne znate da imate PRAVO BOGATSTVO (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Ništa čudno! Do pre 70 god. to je bilo pravilo kod svih balkanskih naroda, a sa pojavom televizije, razvojem industrije sve se promenilo. Ovo dvoje je uslovilo veliko kretanje ljudi usled čega se postepeno zagubilo i porodično `pravo` traženja snahe i mlade i ono je zamenjeno`ličnim demokratskim pravom`. Koliko je to valjano ili ne možda najbolje pokazuje i stalan pad nataliteta. Sve ima luce i naličje! U dobru je deo zla i zlu je deo dobrog. Pa sad!??

    Odgovori

Ostavite komentar