PRIPAZITE

Bubrezi stradaju polako: Ovo su navike kojima ih ugrožavate

Kinezi ih smatraju drugim srcem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/Racool_studio

Do oštećenja bubrega dovodi negativan proces koji traje nekoliko godina, kao rezultat loših životnih navika i nepravilnog ophođenja prema drugim oboljenjima, naročito dijabetesu. Zdravlje bubrega ne narušava se preko noći. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini bubreg je jedan od najvažnijih organa, a Kinezi ga čak nazivaju i drugim srcem. Takvo shvatanje ima utemeljenje, jer kada bubrezi izgube funkciju ili je ona narušena, svi organi u telu polako gube ravnotežu.

Da bi sačuvali zdravlje bubrega obratite pažnju na ovih 5 stvari:

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Fizička neaktivnost

Foto/Printscreen/Youtube POPSUGAR Fitness

Vežbanje je odlično za telo i cirkulaciju i može da pomogne u regulaciji šećera u krvi i održavanju optimalne telesne težine. Studije su pokazale da gubitak težine pozitivno utiče na funkciju bubrega.

Uzdržavanje od odlaska u toalet

Neredovno mokrenje može da bude veoma loše za bubrege, jer se zadržavju toksini koje bi trebalo izbaciti iz organizma. Vremenom, to može da dovede do popuštanja kontrole mokrenja (inkontinencije), kao i bubrežnog kamenca i drugih oštećenja bubrega.

Preterano konzumiranje alkohola

Bubrezi pomažu telu da filtrira štetne stvari iz organizma, uključujući i alkohol. Dakle, ako preterujete sa alkoholom, bubrezi su pod ogromnim pritiskom. Na taj način može da dođe do njihovog oštećenja.

Foto/Pixabay.com

Pušenje

Pušenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, jer povećava broj otkucaja srca, sužava krvne sudove, šteti krvotoku i dovodi i do arteroskleroze krvnih sudova u bubrezima.

Nedovoljno vode

Pravilan rad bubrega zavisi od adekvatnog protoka tečnosti. Dehidratacija je jedan od razloga za oštećenja bubrega i stvaranje bubrežnog kamenca.



Izvor: Objektiv.rs, Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar