NEOPRAVDANO ZAPOSTAVLJENO

Maslinovo ulje nije jedini junak kuhinje: Ovo ulje mu je dostojan “protivnik”

Evo o čemu je reč

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/senivpetro

Što se tiče omiljenog ulja u kuhinji, pobedu uverljivo odnosi maslinovo ulje zbog svojih blagodati za zdravlje, a osobito za kardiovaskularni sistem. Zbog toga je ulje bundeve često zanemareno, a takođe dolazi s brojnim prednostima. Bundevino ulje se proizvodi od hladno presanih semenki bundeve, a potiče iz Meksika, gde bundeve rastu u izobilju.

Tradicionalno poznato kao “zeleno zlato”, koristi se u kulinarstvu od 18. stoljeća. Budući da se radi o specijalnom ulju, obično košta više od nekih drugih vrsta ulja, ali njegove ga blagodati čine isplativim. Evo koje stručnjaci navode kao najvažnije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

1. Dobro je za srce

Foto: Freepik/azerbaijan_stockers

Stručnjaci objašnjavaju da bundevne semenke imaju gotovo isti učinak na organizam kao što to ima maslinovo ulje. Oba ulja sadrže istu vrstu zdravih masti povezanih sa snižavanjem kolesterola, krvnog pritiska i rizika od srčanih bolesti. Ako zbog toga volite gotovo svim jelima dodavati maslinovo ulje, s vremena na vreme ga možete zameniti bundevinim.

2. Popravlja raspoloženje

Jedino je istraživanje, pokazalo da deca koja pate od depresije i konzumiraju semenke bundeve osećaju poboljšanje raspoloženja. Na ovom području treba obaviti više znanstvenih istraživanja kako bi se bundevino ulje posebno povezalo s ovim blagodatima za jačanje raspoloženja (i kako bi se znalo deluju li i na odrasle), ali stručnjaci kažu da je razlog povezivanja verovatno zbog zdravih masti koje se nalaze i u celovitim semenkama i u bundevinom ulju.

3. Deluje protivupalno

Još jedna prednost konzumiranja bundeving ulja jest to što može zaštititi organizam od hronične upale. Ako se upala ne leči, može dovesti do mnogih iscrpljujućih zdravstvenih problema, uključujući rak ili pad kognitivnih sposobnosti. Bundevino ulje sadrži antioksidanse karotenoide i vitamin E, a antioksidansi igraju veliku ulogu u smanjenju upala. Međutim, treba napomenuti da u ulju postoje samo tragovi ovih hranjivih sastojaka. Dakle, ako ste prvenstveno zainteresovani za borbu protiv upala, umesto toga biste se trebali odlučiti za semenke jer sadrže veće količine ovih antioksidansa.

Foto: Freepik/azerbaijan_stockers

4. Dobro je za kožu

Osim što se bundevino ulje koristi u kuhinji, ono je takođe deo mnogih proizvoda za ulepšavanje. Lokalna uporaba pomaže u vlaženju kože, a može biti korisna i u prevenciji akni. Naime, stručnjaci smatraju da masne kiseline u ulju hidriraju kožu i pomažu u održavanju razine kolagena, održavajući kožu čvrstom i mladolikom.

5. Sadrži kalijum, kalcijum i magnezijum

Pored vitamina E, ulje sadrži i male količine drugih hranjivih sastojaka, uključujući kalijum, kalcijum, cink i magnezijum – nusproizvod od samih semenki bundeve. Iako količine ovih hranjivih sastojaka nisu dovoljno visoke da bi im ulje bundevinihn semenki postalo izvor, zasigurno je bonus. Takođe postoji vrlo minimalan rizik za bilo kakve nuspojave, a ako imate određenih zdravstvenih tegoba, najpre se konsultujte sa lekarom.

Kako je najbolje koristiti bundevino ulje?

Bundevino ulje ima tačku izgaranja od 160 ° C, što znači da ga je najbolje koristiti kao završno ulje. Dodajte ga povrh ribe, pečenog povrća, kao preliv za salatu, a čuvajte u dobro zatvorenoj boci na tamnom mestu jer mu sunčeva svetlost može promeniti svojstva. Ako se pravilno skladišti, može trajati oko dve godine.

Izvor: Objektiv.rs, naturala.hr

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!