TOP 10 – Najbolji novogodišnji i božićni filmovi!

Samo ove godine je snimljeno više od 80 prazničnih filmova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Najbolji novogodišnji i božićni filmovi
Foto: Printscreen/Youtube/Movie Clips

Novogodišnji i božićni filmovi su savršeni za gledanje tokom bilo kog perioda godine, i verovatno smo svi odgledali više stotina ovakvih ostvarenja. Zaista je reč o jednom od najplodnijih žanrova, samo ove godine je snimljeno više od 80 novogodišnjih filmova.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Odlučili smo da odaberemo 10 najboljih božićnih i novogodišnjih filmova svih vremena. Sa liste su isključili crtane filmove, kao i ostvarenja koja su savršena za gledanje tokom praznika, ali nisu baš praznični filmovi – poput Harija Potera.

Ovo su najbolji novogodišnji filmovi:

10. “Polažajnik”

Izgleda da su domaći praznični filmovi vrlo zapostavljeni, iako su izuzetno lepi. Obično se filmovi srpske kinematografije ne mogu naći na ovakvim listama, ali smo mi morali da izdvojimo film “Polažajnik”.  Na ekranu najčešće gledamo američke običaje, ali red je da pogledamo i jedan film u kojem se slave naši najlepši običaji.

“Polažajnik”  iz 2005. godine. Režirao ga je Miloš Radić, a scenario pisala Mirjana Lazić. Glavne uloge igraju Bojana Stefanović, Dragan Mićanović i Radmila Živković. Radnja je smeštena u tridesete godine prošlog veka, preciznije u Beograd. Reč je o prazničnoj komediji sa ljubavnim zapletom. Predstavlja idiličnu prazničnu amosferu naše prestonice. Takođe, preporučili bismo vam da pogledate i odlične domaće novogodišnje filmove “Na badnji dan”, “Božićna pečenica” i “Uoči Božića”

9. “Najsrećnije doba godine”

“Najsrećnije doba godine” je najmoderniji film sa ove liste, reč je o prazničnom filmu o kome svi pričaju tokom 2020. godine. To je romantični kvir filmu koji je režirala Kli Duval. Film predstavlja idilični odnos Ebi (neočekivano dobra Kristen Stjuart) i Harper (Mekenzi Dejvis, jedna od najsjajnijih zvezda serije “Black Mirror“, poznata po epizodi “San Junipero”) koji se tokom praznika zakomplikuje.

Naime, Harper pozove Ebi da zajedno sa njenim roditeljima provede Božić, međutim, tek pred sam dolazak joj otkrije da niko iz njene porodice ne zna da je ona gej. Film je emotivni rolerkoster, obećavamo da je sa srećnim krajem. Možda je jedan od najkompleksnijih i najemotivnijih prazničnih filmova.

Pored teme o potrazi za ličnim identitetom predstavlja i priču o tri sestre koje već dugo ne žive živote kakve žele. U filmu su možda najzanimljivije uloge odigrali Meri Holand (takođe jedna od autorki scenarija) koja igra divnu Džejn koja obožava da piše, ali je roditelji nikako ne shvataju ozbiljno, kao i Danijel Levi, zvezda i autor popularne serije “Schitt’s Creek”.

Božićni filmovi obično nemaju ovakvu težinu. A ovaj film je zadao ozbiljni domaći zadatak svima koji u budućnosti planiraju da prave novogodišnje filmove.

8. “Čudo u 34. ulici”

Sada, vratimo se klasicima. “Čudo u 34. ulici” je sada već pravi kultni film, moramo da pojasnimo da mislimo na verziju iz 1994. godine. Mada je i ona iz 1947. odlična i ovenčana Oskarom.

Radnja je smeštena u Njujorku, tačnije u robnoj kući “Mejsi”. U ovoj robnoj kući oko praznika počinje da radi čudan starac Kris Kringl, koji za sebe tvrdi da je pravi Deda Mraz. Ovaj Deda Mraz pokušava da uveseli mnoge stanovnike, kao i decu. Pokušava čak da spoji glavnu junakinju sa njenim komšijom.

Glavna nit radnje prikazuje veselog starca koji pokušava da jednu devojčicu – Suzan ubedu da poveruje u magiju i lepotu Božića. Završava da sa neobičnim suđenjem, na kome Kris Kringl mora da dokaže da govori istinu, iako svi misle da je poludeo. Režirao ga je Les Mejfild, a zapaženo je prošla gluma devojčice Mare Vilson (koja se proslavila kao čuvena Matilda).

Nemoguće je ne voleti ovaj film koji želi da se suprotstavi svoj ciničnosti ovog sveta – a božićni filmovi imaju upravo tu namenu.

7. “Deda mraz”

“Deda Mraz” je jedan od filmova koji se najviše reprizira na domaćim televizijama i zaista uvek mu se rado vraćamo. Ovo je možda jedna od najboljih uloga velikog Tima Alana, koji igra razvedenog oca Skota Kelvina.

Kelvin biva zgrožen saznanjem da su njegova bivša žena i njen sadašnji muž želeli da kažu njihovom sinu da Deda Mraz ne postoji. On pokušava da im objasni da moraju dečaka da ubede u magiju Božića i da je zaista reč o nejlepšem godišnjem dobu.

Na Badnje veče Skot čita knjigu “Noć pre Božića” i čuje čudne čudne zvuke. Kada izađe napolje shvati da je Deda Mraz na njegovom krovu. Međutim, Deda Mraz se uplaši kada vidi Skota i slučajno padne sa krova. Skot ne uspeva nigde da ga nađe, ali nalazi njegove sanke sa irvasima, odelo i listu instrukcija šta neko treba da uradi ukoliko se njemu nešto desi.

Skot, poštujući pravila, odluči da nastavi njegov posao i obuče odelo Deda Mraza i razdeli ostatak poklona. Sve vreme misli da sanja, ali od vilenjaka na Severnom polu sazna da je on sada – kada je obukao odelo, postao novi Deda Mraz. Brzo Skot počinje da i fizički liči na Deda Mraza, ali i nauči mnnogo toga o porodici i sreći. Jedini problem je što ne zna kako da novonastalu situaciju objasni svom sinu.

Kada su u pitanju božićni filmovi, ovo ostvarenje zaista predstavlja jedan klasik koji ne smete propustiti.

6. “Divan život”

Reč je obožavanom i hvaljenom filmu Franka Kapre iz 1946. godine. Radnja je zasnovana na čuvenoj priči “Najveći dar” američkog književnika Filipa Van Dorena Sterna.

Početak filma je zaista mračan, glavni junak je Džordž Bejli (igra ga Džejms Stjuart), poslovni čovek na samom rubu samoubistva. On pred same praznike gubu ogromnu sumu novca koju ne zna kako da nadoknadi. Upravo tada se pred njim pojavi njegov anđeo čuvar Klarens (Henri Travers).

Ovde se ton filma potpuno menja. Njegov anđeo čuvar želi da ga odgovori od tog čina, da mu pokaže lepotu života. Džordž ima priliku da vidi kako bi život njegovih prijatelja i porodice izgledao da se on nikada nije ni rodio. Glavni lik uči da je njegov život dragocen i da se mnogo toga lepog ne bi desilo da njega nije bilo.

Kada su u pitanju božićni filmovi ovaj je pravi božićni klasik, ali sve je bilo drugačije kada se film prvobitno prikazao. Imao je užasne kritike, sada (više od 70 godina kasnije) ga je Američki filmski institut uvrstio među 100 najboljih filmova ikada snimljenih.

5. “Kako je Grinč ukrao Božić”

Ovo je film namenjen za najmlađu publiku, ali već godinama oduševljava i odrasle. On je zao, zelen i nimalo ne voli Božić. Reč je o adaptaciji čuvenog klasika čuvenog Dr Susa (pisac Teodor Sus Gajzel). Film režirao čuveni Roun Hauard 2000. godine.

Glumac Džim Keri igra zlog, zelenog čovečuljka Grinča. Grinč mrzi Božić i novogodišnju čaroliju, dok građani Huvila (gradić u kome živi) uživaju u ovom dobu godine. Saznajemo da je glavni junak zbog svog strašnog izgleda proteran iz sela i kako bi im se osvetio Grinč želi da im uništi dobro raspoloženje, koje mu je trn u oku.

Uz pomoć svog jedinog prijatelja – kućnog ljubimca Maksa planira ukrade Božić stanovnicima ovog mesta. Oblači odelo Deda Mraza i odlučuje da pobegne sa svim poklonima, ukrasima, jelkama.

Zajedno sa Grinčom učimo više o sebi, a on shvata da nije sve kako se čini. Međutim, odrasli će godinama shvatiti da je često Grinč bio upravu. Reč je o zabavnom, šarmantnom i poučnom filmu za decu sa divnim krajem, što ga čini još jednim klasikom kada su u pitanju božićni filmovi i preporuke filmova za novu godinu.

4. “Sam u kući 1”

Kada se pravi lista ko su  najbolji božićni filmovi ne može da se ne uključi film “Sam u kući“. Priznajte, ovaj film ćete sigurno gledati tokom ovih praznika, Kevinove avanture nam nikada ne mogu dosaditi. Ovo ostvarenje je u bioskope stiglo 1990. godine.

Glavnog dečaka igra odlični Makali Kalkin, dok je božanstvena Ketrin Ohara njegova majka. Dečak Kevin ostaje zaboravljen u svom domu tokom praznika. Porodica se sprema da praznike provede u Francuskoj, ali u užurbanom spremanju, sa gomilom dece, roditelji zaboravljaju malog Kevina.

Porodica ne primeti da dečak nije tu, pošto nam je pre toga prikazano da je izgubio avionsku kartu. Igrom slučaja sve komšije slave praznike van grada, telefonske linije su isključene zbog mećave, a pokazano nam je da Kevin ne veruje mnogo policiji. Dečak ostaje sam u kući, koju dva pljačkaša pokušavaju da opljačkaju.

Denijel Stern i Džon Peši su fenomenalni u ulogama pljačkaša koji ne znaju šta ih je snašlo. Kevinove zamke za ove negativce su i dalje izuzetno zanimljive. Ne bi nam smetalo kada bi želeli da nastave ovu franšizu sa Kevinom u glavnoj ulozi.

3. “U stvari ljubav”

“U stvari ljubav”  je jedan od najneobičnijih filmova sa ove liste. Sadrži čak devet priča, koje su sve jednako važne. Prvi je praznični film koji je iskoristio ovu tehniku. Pažnju publike najviše je privukla činjenica da su neki od najvećih glumaca današnjice odigrali značajne uloge u filmu.

Ovo ostvarenje prikazuje jednu tipičnu ljubavnu priču – kaku bismo očekivali u ovakvim filmovima, ali i mnogo više od toga. Prikazuje razvedenog čoveka koji pokušava da se oporavi nakon razvoda (igra ga genijalni Kolin Fert), ali i nalazi ljubav na najmanje očekivanom mestu.

U fokusu je i priča o ženi koja brine o bratu koji je ometen u razvoju, i koja bi sve uradila za njega. Prikazane su i svetlije teme, pa je akcentovana i priča o dvoje statista na setu porno filma koji se zaljubljuju – u ovoj komičnoj ulozi je odličan Martin Friman (Bilbo Bagins iz Hobita i Votson iz “Šerloka).

Vidimo oca (Lijam Nison) koji zajedno sa sinom pokušava da prevaziđe smrt svoje supruge i stvori neka nova i vesela sećanja. Za to vreme odlični Bil Naj pokušava da snimi savršenu novogodišnju pop pesmu, iako nije ljubitelj ovog perioda godine.

Sa druge strane vidimo i ljubavni trougao koji čine glumci Čuetel Edžiofor, Entru Linkon i Kira Najtli, kao i onu čuvenu scenu sa porukama na papiru (znate o kojoj govorimo). Pošto je reč o britanskoj romantičnoj komediji logično je da jednu od glavnih uloga igra Hju Grant. On je ovde u ulozi britanskog političara koji se zaljubljuje u novu koleginicu.

Njegovu sestru igra fenomenalna Ema Tomson. Čuvena glumica savršeno igra srceparajuću ulogu žene koja shvata da je muž vara. Taj muž je jednako genijalan Alan Rikman. Naravno, režiser je u film uspeo da ubaci i Rovana Atkinsona (Mister Bin). Ova čudna mešavina odličnih glumaca i potpuno različitih priča čini jedan savršeni praznični film.

Moramo napomenuti da je ovaj film postavio standard kako treba da izgledaju božićni ljubavni filmovi.

2. “Umri muški”

Da, da, “Umri muški” jeste božićni film. Iako je prepoun akcije i krvi reč je o jednom o “najbožićnijih” filmova svih vremena. To su potvrdili i autori filma, kao i sam Brus Vilis.

Radnja filma se odvija na Badnje veče, a Džon Makejn sa suprugom odlazi na firminu proslavu praznika kada akcija počinje. Džon uspeva da nadmudri teroristu Hansa Grubera (ko bi rekao da će se Alan Rikman dvaput naći na ovoj listi) i spasi dan.

Pored akcije ovaj film ima sve što jedan praznični film treba da ima. Ukrasi i jelke su gotovo u svakom kadru – ipak je reč o prazničnoj proslavi. Džon Makejn shvata koliko mu je porodica bitna i da bi sve uradio kako bi sačuvao svoju suprugu, pa na samom kraju odlučuje da više vremena provede sa njima.

Vidimo pravo Božićno čudo – Pošto Džon uspeva sam, samcat da pobedi grupu dobro organizovanih i pametnih kriminalaca. Svi su na kraju srećni i zadovoljni – što ga čini tipičnim završetkom kada su u pitanju božićni filmovi.

U foksu je odlično prijateljstvo glavog junaka i neverovatno snalažljivog policajca Al Povela. Slažemo se sa poznatom izrekom ljubitelja filma “Umri muški“: “Prava praznična atmosfera počinje svake godine tek kada vidimo kako Hans Gruber pada sa Nakatomi plaze”.

1 . “Sam u kući 2”

Gde je Kevin? Ah, evo ga ponovo Kevin. Prva dva dela franšize “Sam u kući” su jednako dobra, ali “Sam u kući 2: Izgubljen u Njujorku” je bolji praznični film zbog svoje jake poruke. Ovog puta mučeni Kevin nije zaboravljen, već slučajno ulazi u pogrešan avion. Tako dok njegova porodica leti za Majami on završava u Nujorku.

Dečak luta ulicama grada, ali je pametan i brzo se snađe. Mnogi od nas su u ovom filmu prvi put videli čuvenu Rokafelerovu jelku. Policija ga traži, ali Kevin ide da nađe kuću strica Roba koji nije tu zato što se njegov dom renovira. Tu Kevin ponovo sreće svoja dva neprijatelja – Harija i Marva i opet ih nadmudruje.

Ono što ovaj film stavlja ispred svog prethodnika su susreti sa ženom sa golubovima. Ove scene su izuzetno emotivne i neobično prijateljstvo je divno. Kevin ženi mudo govori: “Probaj nešto novo, nemaš šta da izgubiš. Možda je tvoje srce slomljeno, ali nije nestalo. Da je tvoje srce nestalo ti ne bi bila ovako dobra prema meni”. I

naravno film se završava prelepom scenom u kojoj, kada se napokon susretne sa porodicom za Božić, Kevin skida dva srebrna goluba sa jelke i ide da odnese jednog ženi sa golubovima. Govori joj da čuva ukras i da će tako (čuvajući ovaj poklon) zauvek biti prijatelji. I dan danas ova scena može da nas rasplače.

Kada su u pitanju božićni filmovi ovaj je definitivno bez premca. Ima pravu dozu komedije, emotivnosti i svega drugog što je neophodno u jednom prazničnom filmu.

Da li se slažete da našom listom, i koji su vaši favoriti?

Autorka: Nevena Tomašević



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar