Skriveni svet velikog Pikasa: Anegote iz života čuvenog slikara će vas nasmejati do suza

Nepoznata strana legendarnog umetnika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: PrintScreen/Youtube

Čuveni Pablo Pikaso i dalje važi za jednu od najintrigantnijih ličnosti iz sveta umetnosti. Međutim, da li znate u kakve avanture se ovaj španski slikar upuštao u privatnom životu?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bio je izuzetno blizak sa majkom i govorio je da ga najlepše priče podsećaju na nju. Prva anegdota sa liste je upravo vezana za njegovu majku. Govorila mu je ” ukoliko postaneš vojnik, znam da češ postati general. Međutim, ako postaneš monah postaćeš i papa”. Ova rečenica je tada slikaru bila izuzetno zanimljiva, ali nije mogao a da kasnije duhovito doda: “Umesto svega toga postao sam slikar i završio kao jedan Pikaso”.

Klod Mone je jedan od najvoljenijih slikara: Ovo je jedini video na kome se vidi čuveni umetnik (VIDEO)

Pikaso je bio prava zvezda još dok je bio živ. Godinama su ljudi molili za autograme ili crteže. Jednom je priznao da mu u restoranima često traže da im nacrta nešto kako ne bi platio račun, na to je Pikaso jednom uzvratio rečenicom: “Ja sam samo planirao da ručam, neću da kupim ceo restoran, ne treba mi.” Slično se desilo dok je bio na odmoru na Azurnoj obali. Roditelji su jednog dečaka poslali sa praznim listom papira da ga zamoli za crtež. Pikaso je pocepao papir i na leđima dečaka nacrtao simpatičan crtež i potpisao se. Kasnije kada je pričao o ovoj anegdoti dodao je “Pitam se da li su ga roditelji ikada posle toga okupali”.

Muku je mučio sa raznim lažnim slikama i često su ga pitali da atentifikuje neke svoje slike. Jednom je jednom poznaniku nekoliko puta vratio sliku, govoreći da je nije on naslikao. Poslednji put je taj poznanik povikao na njega: “Rođenim očima sam te gledao kako slikaš ovu sliku!”. Na to je Pikaso uzviknuo: “Mogu i ja nekog lažnog Pikasa da naslikam, kao i svi ostali”.

Misteriozna krađa Mona Lize: Glavni osumnjičeni je bio Pikaso

Umeo je da hvali svoja dela i da ih zove savršenstvima, ali je umeo i da se šali na svoj račun. Jednom je u galeriji sreo jednog ljubitelja umetnosti koji je morao da mu kaže da je jedna njegova slika “pravo remek-delo”. Na to je Pikaso odgovorio “Ne, nije, nos je potpuno pogrešan”. Čovek ga je pitao zašto ne izmeni nos onda, a slikar je rekao : “Nemoguće. Ne mogu da ga nađem.”

Jednu od svojih najčuvenijih rečenica, koja govori mnogo o njemu kao ličnosti, je nastala nakon što je posetio jednu izložbu dečijih radova. Pikaso je tada izjavio:

“Kada sam bio njihovih godina, mogao sa slikati poput Rafaela, ali trebao mi je čitav životni vek da naučim da slikam poput njih.”

Italijanka kupila Pikasovu sliku za 100 evra, sada želi da je izloži u muzeju



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar