“Bitlsi” su izmislili hevi metal? Evo šta su o tome mislili Džon Lenon i Pol Makartni (VIDEO)

Poslušajte pesmu "Ticket to ride"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: IFTN / United Archives / Profimedia

“Bitlsi” su zaista bili istinski pioniri u svakom smislu te reči, a njihov pop zvuk bio je samo jedan deo njihove slave. Međutim, jedan žanr muzike s kojim definitivno nisu povezani je hevi metal, ili se to nama samo tako čini?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Fanovi će možda ukazati na pesmu benda “Helter Skelter” kao na vezu između liverpulske četvorke i gromoglasnog žanra koji je zaživeo sedamdesetih i osamdesetih. Međutim, vođa benda Džon Lenon svojevremeno je još jednu svoju pesmu označio kao “prvu hevi metal ploču”. Gledajući unazad, možda je čak i imao pravo.

Biografija Džona Lenona: Od polja jagoda do ubistva u Njujorku

Naime, Bitlsi i hevi metal deluju kao dva sveta.  Hevi metal je počeo da raste kao entitet kada su se umetnici zapravo pobunili protiv bendova poput “Bitlsa” i njihovih “kulturnih” izvedbi, umesto da pokušavaju da slede njihov primer. Zaista, “Helter Skelter” često se doživljava kao hevi metal pesma “Bitlsa” i dramatično se razlikuje od većine njihovog dotadašnjeg rada. Upravo zato su svi nepoverljivo vrteli glavama posle njebog objavljivanja 1968. godine, dok je Makartni pokušao da napraviti pesmu s tako prljavim zvukom da bi i “The Who” pocrveneli. Međutim, Lenon je rekao da je pesma “Bitlsa” nastala tri godine pre tog izdanja, dakle još 1965. godine, zapravo bila “prva hevi metal ploča”. Pesma na koju je Lenon mislio bila je “Ticket To Ride”, numera koji zvuči neverovatno pitomo u poređenju s onim što se danas očekuje od heavy metal muzike. Međutim, žanr nije ni postojao te 1965. godine, a blagi tračak istine postoji u Lenovoj tvrdnji, pogotovo kada se analizira ova pesma. Naime, postoje elementi pesme, pri njenom završetku, kada se iz pop pesme pretvara u haotično ludilo. Ovo je jednostavno bilo bez presedana pre 55 godina.

“To je teška pesma, a i bubnjevi su teški. Zbog toga mi se sviđa. To je bio jedan od najranijih snimaka hevi metala. Polovo doprinos bio je u načinu na koji je Ringo svirao bubnjeve”, rekao je svojevremeno Lenon.

40 godina od ubistva Džona Lenona: Ovako je izgledao poslednji dan čuvenog Bitlsa

I Makartni je kasnije opisao “Ticket To Ride” kao radikalan potez:

“Mislim da je zanimljiva ta luda završnica umesto da se sve završava kao do tada. Promenili smo tempo. Uzeli smo jedan od stihova, “My Baby Dont Care “, ali u potpunosti smo izmenili melodju. Skoro smo izmisilili ideju o novom bitu na kraju pesme. U to je vreme bilo je to prilično radikalno.”

Vanvremenski Frenk Sinatra: Mnogi ne znaju da je njegovu najpoznatiju pesmu napisao jugoslovenski muzičar

Iako pesma, kada se sada sluša, ne zvuči nimalo slično onome što danas doživljavamo kao takozvani”‘heavy metal”, mahniti završetak pesme sadrži žar žanra koji će uskoro stići. Iako “Bitlsi” možda nisu direkta preteča žanra, teško je zanemariti aspekte koji se vide u ovoj pesmi i mnoge druge njihove melodije kako utiču na one koji će uskoro postati ikone hevi metala.

Preslušajte “Ticket To Ride” i presudite sami:



Izvor: Headliner

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar