NA DANAŠNJI DAN

Vanvremenski Frenk Sinatra: Mnogi ne znaju da je njegovu najpoznatiju pesmu napisao jugoslovenski muzičar

Danas se obeležava 105 godina od rođenja slavnog muzičara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay.com/Wikilmages

Jedan od najvećih pevača u istoriji muzike – Frenk Sinatra rođen je na današnji dan 1915. godine. U njegovim pesmama i dalje uživaju generacije, a prva asocijacija na njega su numere “New York, New York”, My Way” ili “Come Fly With Me”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, među pesmama Sinatre izdvaja se legendarna numera “Strangers In The Night”. Da li ste znali da je jedan slavni jugoslovenski muzičar napisao ovaj hit?

Čuvena pesma je Sinatri donela dva Gremija, za najbolju pesmu, ali i za najbolji muški vokal. Ubrzo je postala kultna, i malo ko nije čuo za nju.

Naime, autor pesme je Ivo Robić koji je 1966. godine komponovao i napisao tekst za ovu numeru. Bio je zadovoljan krajnim produktom i prijavio ju je za Splitski festival, tada je numera nosila naziv “Ta ljetna noć”. Međutim, nisu svi odmah uvideli kvalitet i potencijal pesme. Ovaj budući evergrin hit nije prošao selekciju ovog muzičkog takmičenja, potpuno je bio nezapažen. Mogao je zauvek da ostane zaboravljen i da nikada ne čujemo za njega da Robić nije odlučio da proda svoju svesku sa notnim zapisima Bertu Kempefrtu. Bert je tada bio čuveni nemački kompozitor, dobro je istražio sve pesme koje Ivo nije snimio. Među svim numerama se izdvojila “Ta ljetna noć”, koja se ubrzo transformisala u pesmu “Stranci u noći”.

Edi Snajder i Čarls Singlton su radili na stvaranju teksta na engleskom jeziku. Pesmu je prvobitno trebalo da otpeva Melina Merkuri. Tek kasnije je dodeljenja čuvenom Frenku Sinatri. Međutim, kao i kod svake uspešne pesme kasnije je bilo teško dokazati autorstvo.

Drugi kompozitori su tvrdili da su oni autori pesme. Avo Uvezian je tvrdio da je pesmu napisao pod nazivom “Broken Guitar”, i da ju je u Njujorku prezentovao Sinatri. Dugo je i francuski kompozitor Mišel Filip Žerar tvrdio da je melodija plagijat njegove pesme “Magic Tango”.

Međutim, evo šta je o pesmi rekao sam Ivo Robić 1982. godine u emisiji “Sve bilo je muzika”:

“Kada je zabavna muzika ovde tek nastajala ja sam napisao pesmu “Ta ljetna noć” i slao sam je po festivalima. Međutim žiri je nije prihvatio. Međutim, kasnije je tu pesmu za mene aranžirao i snimio Bert Kempefrt i to je postala numera “Stranci u noći”.”



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar