SVEMOGUĆA SMOLA

Simbol čistog prostora: Ovo je razlog zašto treba da koristite TAMJAN u svom domu

Ima mnoge blagodati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Chait Goli

Iako je mnogima poznat miris tamjana koji se koristi za meditaciju ili čišćenje prostora, on takođe ima izuzetnu lekovitu svrhu. To je smola koju stvara bilo koja vrsta drveta koja pripada rodu Bosvellia, ali je najcenjenija bosvellia serrata.

Kroz istoriju je upotreba ove smole bila dobro dokumentovana, a njenu vrednost potvrđuju brojne savremene studije. Najpoznatije terapeutske svrhe danas uključuju lečenje astme, artritisa, raka, zapaljenskih bolesti creva i gastrointestinalnih problema. Takođe ima odličan efekat na kožu, što je vidljivo u tretmanima kože oštećene radioterapijom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tamjan se može koristiti u obliku ekstrakta i kao esencijalno ulje, a u oba slučaja je veoma efikasan. Hemijski sastav se malo razlikuje od vrste do vrste, ali sveukupno, tamjan sadrži korisna jedinjenja terpena, uključujući limonen, alfa-pinen, beta-pinen, kamfen i mircen. Kada je reč o antitumorskoj aktivnosti, ulje tamjana pokazalo je svojstva citotoksičnosti, apoptoze i antiproliferacije protiv različitih ćelijskih linija tumora, uključujući rak pankreasa.

Foto/Pixabay.com

Ulje tamjana može se koristiti i u druge svrhe, na primer za ublažavanje stresa, u obliku mirisnih kupki ili dodavanjem u osveživače vazduha. Takođe se koristi za čišćenje doma, jer ima antiseptička svojstva i za oralnu higijenu, i dodavanjem u ulje, poput kokosovog ili bademovog ulja, za negu problematične kože i zarastanja rana. Takođe je koristan u ublažavanju simptoma gripa, omogućavajući izbacivanje sluzi i prohodnost disajnih puteva kada se koristi za udisanje.

Kada kupujete ulje tamjana, uverite se da je to čisto, 100% esencijalno ulje, a ne sintetičko mirisno ulje, jer sadrži sintetičke komponente i nema terapijsku vrednost.



Izvor: Objektiv.rs, dnevno.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar