Nekada ih treba preskočiti: Ove namirnice smanjuju količinu ENERGIJE i utiču na to da nam se više SPAVA

Kada morate da budete koncentrisani i budni duže vreme bitno je da pametno birate obroke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/yanalya

Sigurno vam se dešava da nakon ručka želite malo da odremate, ili da dobijete poriv da se posle doručka opet vratite u krevet.

To je zbog toga što pojedine namirnice loše utiču na našu količinu energije, tako što je spuštaju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

One nas nepotrebno uspavljuju, umesto da nas obezbede potrebnom energijom.

Evo koja hrana može da ima takav efekat.

Doručak

Kroasan i slični pekarski proizvodi koji za mnoge predstavljaju prvi obrok ujutru, nisu najbolji izbor. Kao i svi proizvodi od belog brašna, oni brzinski opskrbljuju krv šećerom, a zatim jednako brzo nestaju iz krvi, a rezultat toga je da se dva ili tri sata nakon obroka osećate umorno.

Foto: Pixabay/Pexels

To se odnosi i na slatke žitarice i namaze. Kako biste uplovili u novi dan puni energije, umesto spomenutih i sličnih namirnica na bazi šećera, birajte hleb od celog zrna ili musli od prirodnih sastojaka, u onoj količini koja je potrebna vašem telu i stvaranju osećaja sitosti.

Foto: Pixabay/picjumbo.com

Ručak

Ako nakon ručka i dalje morate da budete odmorni, jela na bazi testenine ostavite za vikend. Poput kroasana i sličnih pekarskih proizvoda, konzumiranje testenine takođe može da prouzrokuje velike oscilacije u vezi sa količinom šećera u krvi, baš kao i beli pirinač, pica, ili pljeskavica.

Trebalo bi da izbegavate pržena, masna i preterano začinjena jela. Alternativa može da vam bude smeđi pirinač, u kombinaciji sa povrćem na pari, kao i piletina.

Foto: Pixabay/t_watanabe

Međuobroci

Mnogi za užinu vole da pojedu bananu, a konzumiranje ovog voća kao međuobroka ima svoje prednosti i mane. Banane su bogate magnezijumom i pomažu našim mišićima da se opuste, ali pritom podstiču rad hormona za spavanje. Umesto banane, kada želite da ostanete budni i koncentrisani, bolji je izbor jabuka ili šaka borovnica.

Foto: Freepik/timolina

Večera

Ako ste navikli da večerate u kasnijim večernjim satima, to bi trebalo da budu laganiji obroci koji istovremeno obezbeđuju miran san i pomažu nam da sledeći dan započnemo osjećajući se sitima. Losos kao namirnica podstiče proizvodnju melatonina u telu, pa zato predstavlja jednu od najidealnijih namirnica za večeru.



Izvor: Objektiv.rs, tportal.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar