Istraživači tvrde: Kafu ne pijemo zato što je volimo, već zato što smo ZAVISNI OD KOFEINA

U studiji su učestvovali oni koji je piju često, umereno i retko

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/senivpetro

Ne možete da zamislite početak dana bez ispijanja omiljenog napitka – kafe?

Ne brinite, niste jedini.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali, da li kafu, zaista, toliko volite, ili ste samo zavisni od kofeina?

Istraživači su, kao deo istraživanja zavisnosti od kofeina, testirali one koji kafu piju često, one koji je piju umereno i one koji je piju retko.

Njihova saznanja govore da su svi oni imali jaku želju za kafom, bez obzira na to što im se ona i nije preterano dopala, niti im je povećala zadovoljstvo na bilo koji način, a to su klasični znaci zavisnosti.

Oni koji kafu redovno konzumiraju, imaju veliku želju za tim napitkom, ali ne i veliku naklonost prema kafi, pokazalo se.

Foto: Freepik/diana.grytsku

“Ovi rezultati su pokazali da oni koji često piju kafu imaju jako veliku želju za tim napitkom, uprkos tome što im sama kafa nije naročito dobra, što je pokazalo da je, pri konzumaciji kofeina, želja postala nezavisna od naklonosti prema napitku”, rekli su autori istraživanja sa nemačkog Univerziteta Friedrich Schiller.

Dodali su i da to objašnjava toliku široku i stabilnu konzumaciju proizvoda sa kofeinom u celom svetu, jer, baš kao i u slučaju droge, preterano korišćenje izaziva zavisnost.

Foto: Freepik/svetlanasokolova

U svom radu objavljenom u Journal of Psychopharmacology, istraživači su dodali:

“Nesrazmeran odnos želje i naklonosti je primećen i kod širokog sprektra lekova za životinje. Glavna razlika između supstanci koje izazivaju jaku zavisnost (alkohol, ili kokain) i materije sa manjom snagom zavisnosti (kao što je kofein), uglavnom je u kvalitetu, a ne u kvantitetu.”



Izvor: Objektiv.rs, metro.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar