Pižon je HRVAT?! U Beogradu ih živi oko 8.000, a evo koje su sve poznate ličnosti komšije PRISVOJILE

Zvučna imena su se našla na spisku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Miloš Rafailović, E-stock/Časlav Vukojičić, E-stock/Dušan Milenkovic, Printscreen/Instagram, Printscreen/Youtube

Prema popisu stanovništva, u Beogradu živi oko osam hiljada Hrvata. Fondacija “Antun Gustav Matoš”, prva hrvatska fondacija u glavnom gradu Srbije, pokušaće da ih okupi pod istu kapu.

Večernji list je u tekstu posvećenom ovoj temi pisao o Hrvatima u glavnom gradu Srbije, pa su tako “prisvojili” mnoge poznate ličnosti poput fudbalera i trenera Vladimira Petrovića Pižona, glumica Nede Arnerić i Anje Alač, te njenog oca Aleksandra Alača, zatim mladog glumca i reditelja Anđelka Beroša…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Prvi su put Hrvati u Beogradu dobili svoj prostor. Koliko nam je poznato, nikada ga pre nisu imali, ni za jedne bivše države – kaže Ljiljana Crnić, jedna od ključnih osoba u novoj Fondaciji.

Inače, na istoj adresi na Studentskom trgu 10 pre je bila fondacija pokojnog Zorana Đinđića, osnovana za očuvanje njegova lika i dela, a misija joj je bila jačanje regionalne saradnje i usavršavanje mladih stručnjaka. Po poslednjem popisu stanovništva iz 2011., u Srbiji je živelo ukupno oko 57.900 Hrvata, a u Beogradu i prigradskim naseljima 7.752 Hrvata, i to je po brojnosti Hrvata druga regija u Srbiji. Prva je Vojvodina (pogotovo Subotica) s 47.033 stanovnika hrvatske nacionalnosti. Ima i onih koji su se pri poslednjem popisu izjašnjavali kao Jugoslaveni pa se procenjuje da je stvarna brojka Hrvata u Srbiji, pa tako i Beogradu, znatno veća.

Voditelj je pitao hrvatskog istoričara da li je Milanović Srbin i dobio VRLO ZANIMLJIV odgovor (VIDEO) 

Ljiljana Crnić preselila se u Beograd iz rodnog Splita neposredno pre početka rata, 1990. godine, zbog ljubavi. Njen suprug Brane rođen je u Novom Sadu, a prve godine braka živeli su u Splitu.

– Ja sam, kako mi to kažemo, jedna u majke pa nije bilo zgodno da idem iz kuće, tako da je on prvo došao na moje, pa ja na njegovo. Nemamo mi nikakvih problema zbog nacionalnosti, slavimo oba Božića i Uskrsa, svako poštuje svoje. Ne bih bila s njih 45 godina da je drukčije – govori Ljiljana, književnica i novinarka, članica Udruženja književnika Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Takmičar RAZBESNEO HRVATE svojim odgovorom u “Poteri”: Posle ovoga je i Memedović ostao u čudu (VIDEO) 

U Beogradu živi oko 8.000 Hrvata, Foto: Pixabay/stevanaksentijevic

– Naši su članovi intelektualci s imenom i prezimenom i rejtingom, kao što su to poznata rediteljka Milica Kralj, kći rođenog Zagrepčanina i glumca Petra Kralja, pa glumica Anja Alač, njen otac Aleksandar Alač, zatim mladi glumac i reditelj Anđelko Beroš… Da imamo vlastiti prostor, koji ne moramo plaćati, mogli bismo svako veče da organizujemo ili književno veče ili izložbu… Na primer, u našoj su likovnoj sekciji čuveni Stjepan Albot i Josipa Križanović – navodi.

Petar Kralj, Foto: Printscreen/Youtube

Članica je HKC-a bila i legendarna glumica Neda Arnerić, koja je preminula početkom ove godine. Čitav je niz poznatih Hrvata koji su ili rođeni i proveli celi životni vek, ili u jednom razdoblju svog života živeli u Beogradu.

Foto: Youtube/Printscreen/RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno – Zvanični kanal

Oni tvrde i da je srpski fudbaler i trener hrvatskih korena i Vladimir Petrović Pižon, koji je karijeru gradio, među ostalim, u Crvenoj zvezdi i engleskom Arsenalu. Fudbaler Slavoljub Muslin, koji je 2016. kao izbornik vodio reprezentaciju Srbije, sin je Hrvata Duje Muslina iz Splita.

Foto: E-stock/Miloš Rafailović

Na tom popisu treba spomenuti i fudbalera Stjepana Bobeka, ali i Zlatka Čajkovskog, koji je imao zavidnu igračku i trenersku karijeru. Čajkovski je kao napadač 55 puta nastupio za jugoslavensku fudbalsku reprezentaciju, s kojom je igrao i na Olimpijskim igrama 1948. u Londonu te 1952. u Helsinkiju, osvojivši oba puta srebro.

Na klupi Kolna osvojio je prvenstvo SR Nemačke 1962., a godinu kasnije preuzeo je Bajern te ga iz Druge lige uveo u Prvu ligu. Atletičar Franjo Mihalić, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine i jedini Hrvat s olimpijskim odličjem u trčanju, rođen je u Kutini 1920., a preminuo je u Beogradu 2015.

Beogradske godine proveli su i glumci Žarko Radić i Milan Štrljić, čija je kći Iva Štrljić, takođe glumica, rođena i ostala u Beogradu. Poslednjih godina u tom gradu živi i glumac Frano Lasić.



Izvor: Večernji list

Komentari (29)

  1. Porodična grobnica porodice Kralj na starom pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici. Oko 30 metara desno od glavnog ulaza. Tako da za Petra Kralja ste omanuli...

    Odgovori
  2. Petar Kralj je rodjen u Zagrebu od oca Djordja rodom sa Banije i majke poljsko-ukrajinskog porekla, tako da sa Hrvatima veze nema. Inace opelo na sahrani Peri je držao otac Radovan Bigovic, profesor na bogosloviji, naravno pravoslavni sveštenik.

    Odgovori

Ostavite komentar