VREMENSKA PROGNOZA

Kakvo nas vreme očekuje u NOVOGODIŠNJOJ NOĆI? Meteorolog dao detaljnu prognozu za decembar

Novogodišnju snežnu bajku videćemo samo na planinama, odnosno na fotografijama

Foto/Pixabay/Lutz Peter

U periodu između 11 i 20. decembra na planinama iznad 1.400 metara, kao što su Zlatibor i Kopaonik, prognozirana je češća pojava snega uz formiranje i povećanje snežnog pokrivača.

Sunce, kiša, susnežica, po koja pahulja i vetar, vetar, vetar – tako bi se ukratko mogla opisati vremenska prognoza za decembar.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Premda su već krajem oktobra, svetski kao i naši meteorolozi, najavili da nam sledi jedna od najoštrijih zima ili bar znatno hladnija od prethodne dve, tri, po svemu sudeći to se neće dogoditi do kraja ove godine.

A novogodišnju snežnu bajku videćemo samo na planinama, odnosno na fotografijama – za one koji ostaju kod kuće.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), danas se nakon umerenog očekuje pretežno vreme u većini krajeva naše zemlje, a temperature će se kretati od -6 do 6 stepeni.

Kako je istakao meteorolog Dragan Đurić, slab mraz očekuje se još samo sutra, a potom će i jutarnje prognoze biti u porastu. Od petka sledi osetno toplije vreme, a za vikend će živa u termometru dostići čak do 16. podeoka. U narednih sedam do deset dana pravog snega nema ni na vidiku.

Ono što je karakteristično u narednom periodu jeste talas jakog jugoistočnog vetra koji duva u košavskom području, a prema najavama meteorologa, slabljenje košave očekuje se do kraja ove sedmice.

Čak 22 dana košave

Ipak, slabljenje košave biće kratkog daha. Meteorolog Branko Bjelić iz RHMZ-a , kaže da je vrlo verovatno da će u periodu od 7. do 18. decembra u košavskom području duvati slab do umeren, a u pojedinim danima čak jak jugoistočni vetar.

A kako je navedeno na grafikonu dugoročne vremenske prognoze za decembar, u Beogradu će vetar ovog meseca da duva čak 22 dana! A ovaj aktuelni “talas” košave trajaće sve do 18. decembra neprekidno, i onda još 4 dana krajem decembra.

Prva polovina decembra

Sudeći prema dugoročnoj prognozi koju RHMZ izrađuje početkom i sredinom svakog meseca, decembar nam donosi nešto toplije vreme u odnosu na drugu polovinu novembra.

Meteorolog Bjelić ističe se u periodu od 7 do 14. decembra, pa čak i do 20. decembra, očekuje toplo vreme za ovo doba godine.

– Jutarnje temperature bi trebalo da se kreću u intervalu od -3 do 4 stepena iznad nule u nižim predelima, dok bi najviše dnevne dostizale do 5. i 11. podeoka – navodi Bjelić.

Ipak, on napominje da se u pomenutom periodu u Srbiji očekuje češća pojava padavina, uglavnom kiše. Eventualno, u toku noći i jutra uz kišu može da proveje i po koja pahulja snega, ali bez formiranja snežnog pokrivača u nižim predelima.

Primera radi, ako pogledamo grafikone mesečne prognoze za gradove poput Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, primetno je da su pahulje najavljene u pojedinim danima do 20. decembra.

– Međutim, pored simbola pahulje nalazi se i tačka, što zajedno označava da se očekuje kiša, susnežica i sneg. Ne može se jednim simbolom opisati tri meteorološke pojave – kaže Bjelić.

Najhladniji period: od 21- 25. decembra

Prema rečima Bjelića, u ovom periodu decembra očekuju se temperature u granicama višegodišnjeg proseka. Naime, prognozirane su jutarnje temperature u intervalu od -5 do dva stepena iznad nule, dok bi najviše dnevne bile od 1 do 6 stepeni.

Sneg u Beogradu

– Dakle, biće prosečno hladno za ovaj period godine. S tim da bi 22. i 23. decembra u nižim predelima padala kiša ili susnežica, dok bi u jutarnjim i noćnim satima padao sneg uz moguće formiranje snežnog pokrivača od nekoliko centimetara snega koji bi se tokom dana otopio, ali bi se kao pojava mogao videti – napominje naš sagovornik.

Nova godina

Iznenađujuće ili ne, ali izgledi mesečne prognoze ukazuju da bi sam kraj decembra trebalo da obeleži malo toplije i uglavnom suvo vreme za ovo doba godine.

– Jedino bi između 26-29. decembra padala kiša ili susnežica u nižim predelima, a u višim predelima susnežica ili sneg, s tim da se intenzivnije padavine očekuju oko 27. u mesecu. Svakako, na planinama iznad 1.400 metara padao bi samo sneg uz povećanje visine snežnog pokrivača, što će biti povoljno za skijaške centre kao što su Kopaonik, Stara planina… – navodi Bjelić.

Izvor: Blic

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar