AFERA VEKA: VELIKI ISTRAŽIVAČKI SERIJAL OBJEKTIVA (3)

EKSKLUZIVNO! Krunski dokazi: Ključni UGOVOR i ključni ljudi Đilasovog reketa za Most na Adi! (DOKUMENTI)

Istraživački tim Objektiva došao je u posed nepobitnih dokaza da je bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas iznudio milione evra od konzorcijuma koji je gradio most

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Aleksa Aleksic/Alamy/Alamy/Profimedia, Objektiv.rs, ATAImages

Istraživački tim portala Objektiv.rs došao je do krunskih dokaza da je Dragan Đilas, u vreme kada je bio gradonačelnik Beograda, iznudio reket od izvođača radova na Mostu na Adi. Reč je o dva dokumenta koji nedvosmisleno ukazuju na to da je Đilas u svoje džepove slio milionske iznose u evrima od konzorcijuma koji je izgradio most!

Prvi dokument je ugovor između dve kompanije koje su činile tročlani graditeljski konzorcijum, austrijske “Porr” i slovenačke “SCT Evropa”, kojim se garantuje da će grčkoj firmi “Seal commercials”, blisko povezanoj sa Draganom Đilasom, biti isplaćena provizija (ne navodi se iznos) ukoliko konzorcijum dobije posao izgradnje Mosta na Adi. A dobio je!

U ugovoru doslovce piše: “Ovaj ugovor predviđa isplatu provizije kompaniji Seal u slučaju da građevinski ugovor za izgradnju mosta na Savi bude dodeljen konzorcijumu”.

Pogledajte kako izgleda taj ugovor:

Foto: Objektiv.rs

Ovde je važno napomenuti da je, osim ove provizije, firmi “Seal commercials” uplaćeno i blizu 2,5 miliona evra na ime navodnih “konsultantskih usluga” za izgradnju mosta, o čemu svedoči i faktura za tu transakciju:

Podsetimo, Objektiv je već pisao da je vlasnik “Seal commercials” kontroverzni biznismen i srpski državljanin Rajan Rajičić, koji je u bliskim vezama sa ljudima od najvećeg poverenja Dragana Đilasa, između ostalih i sa Đilasovim kumom Draganom Ješićem, sa kojim se intenzivno viđao u vreme realizacije ovog koruptivnog aranžmana.

Rajan Rajičić; Foto: Objektiv.rs

Ovde dolazimo do drugog krunskog dokaza ove korupcije, koji svedoči o povezanosti Đilasa sa tokovima novca u celom poslu, a to je dokument iz kog se vidi da Rajičić ima zajedničku firmu sa Borisom Rankovićem, jednim od najbližih Đilasovih saradnika i tadašnjim direktorom Direkcije za građevinsko zemljište i uređenje Beograda, koji se pitao za sve u vezi sa izgradnjom Mosta na Adi!

Boris Ranković; Foto: Printscreen/Twitter

Ova veza Rajičića i Đilasa, odnosno njegovog saradnika Rankovića, vidi se iz zvaničnih i javno dostupnih podataka Agencije za privredne registre (APR). Reč je o registracionoj prijavi iz maja 2012. godine u kojoj piše da su Rajičić i Ranković vlasnici po 50 odsto kapitala firme “Real Motorsport d.o.o.” iz Beograda.

Pogledajte kako izgleda taj dokument:

Foto: APR

Podsetimo, Objektiv.rs je prethodnih dana razotkrio i šemu po kojoj je Đilas iznudio od izvođača radova reket u milionima evra prilikom izgradnje Mosta na Adi.

Naime, privrednik iz inostranstva koji je obavljao odgovornu funkciju u konzorcijumu koji je gradio Most na Adi (austrijski “Porr technobau und umwelt aktiengesellschaft”, slovenačka “SCT Evropa” i nemački “DSD”) otkrio je za Objektiv.rs kako je funkcionisao Đilasov začarani krugu korupcije:

Foto: Marko Beric/Panthermedia/Profimedia, LinkedIn, Freepik, Objektiv.rs, Antonio Ahel/ATAImages

Istraživački tim Objektiva



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (4)

  1. alo, majstori, kako ne shvatate da od tod toda nema ništa, nije to vaš posao, već za sudske organe, ako oni ne reaguju, onda je pojeo vuk magarca

    Odgovori
  2. Da li su svi ti dokumenti dostavljeni tužilaštvu? Ako to nije urađeno onda je sve ovo samo duvanje u vetar i zamajavanje naroda. Prava stvar će biti kad budemo videli da je neko pravosnažno OSUĐEN za sve ove malverzacije.

    Odgovori
  3. A šta da kaže, on ćuti, to je (ne) bitno, a što tužilaštvo ćuti,,, eee, time narod treba da se bavi,,, do kada će tužilaštvo da ćuti i štiti tajkune, nasilnike i lopove kao što je đilas.

    Odgovori

Ostavite komentar