Ovo su neželjena dejstva ruske vakcine: Objavljen SPISAK simptoma i UPUTSTVA lekara

Utvrđeno da „Sputnjik Ve“ u retkim slučajevima može izazvati tegobe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/printscreen/youtube

Stanovnici Moskve, koji su već počeli da se vakcinišu ruskom vakcinom protiv korone „Sputnjik Ve“, dobijaju uputstva za pacijente, kao i potvrdu o obavljenoj imunizaciji. Uputstvo sadrži spisak simptoma koji se mogu javiti nakon vakcinacije, kao i savete kako postupiti u svakom od navedenih slučajeva.

Vakcina protiv korone daje DOŽIVOTNI imunitet? Dr Gligić otkrila NOVE detalje

U uputstvima, u koje je imao uvid dopisnik Sputnjika, navodi se da svaki deseti čovek, vakcinisan vakcinom „Sputnjik Ve“, može osećati slabost ili mučninu. U većini slučajeva vakcinacija se dobro podnosi. Ako se javi fizička slabost, nema razloga za brigu – to je normalna individualna reakcija organizma i jedan od znakova formiranja imuniteta. Onima kod kojih se nakon vakcinacije javi slabost, opšti umor i mučnina savetuje se da smanje fizičku aktivnost i više odmaraju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Takođe se ističe da kod 5,7 odsto vakcinisanih mogu se javiti bolovi u kostima, drhtavica, glavobolja ili temperatura veća od 37 stepeni.

„U slučaju da je telesna temperatura iznad 38 stepeni, preporučuje se uzimanje tableta za spuštanje temperature i protiv bolova (paracetamol ili ibuprofen), a ukoliko je temperatura iznad 39 stepeni i ne spada u roku od četiri sata nakon uzimanja lekova, neophodno se javiti lekaru“, navodi se u uputstvu.

SAZNAJEMO: Fajzer i Biontek predali dokumentaciju za registraciju vakcine u Srbiji!

Kod 4,7 odsto vakcinisanih javlja se bol, svrab, otok i crvenilo na mestu vakcinisanja. Po pravilu lečenje nije potrebno, ali se može uzeti lek protiv alergije kako bi se umanjio otok i osećaj nelagode.

Jedan i po odsto vakcinisanih pacijenata može imati začepljen nos, curenje nosa ili osećaj golicanja u grlu. Njima se savetuje da piju mnogo tečnosti i koriste sprej za nos.

U manje od jedan odsto pacijenata može doći do ubrzanja pulsa ili povišenog pritiska.

Ova zemlja je prva u svetu REGISTROVALA VAKCINE Fajzer i Biontek: U upotrebi već od sledeće nedelje

Dan ranije je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio od potpredsednice Vlade Tatjane Golikove da se naredne nedelje počne sa masovnom vakcinacijom od virusa korona.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a u pripremi je i treća.



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar