Vožnja po magli je najopasnija! Ovih 10 saveta može vam spasiti život

Ako neodložno morate na put, obavezno praktikujte ove stavke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / Gerhard G.

Proteklih dana, širom Srbije zabeležena je gusta magla na saobraćajnicama, koja otežava vožnju.

Nadležni upozoravaju građane da budu obazrivi i pažljivo voze, a mi vam donosimo 10 saveta kako se bezbedno kretati automobilom kada je vidljivost loša.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Poštujući ove savete smanjićete rizik od nezgoda, i sačuvati vašu, i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

1. Na put samo ako morate

Magla se najčešće spušta rano ujutru i predveče oko predela u blizini reka i jezera. Zato, ukoliko možete da birate, probajte da izbegnete vožnju u to doba dana.

2. Smanjite brzinu

Prilagodite brzinu stanju i uslovima na putu. To praktično znači da po magli treba da vozite brzinom pri kojoj ćete moći da se zaustavite pred preprekom, kada je uočite.

3. Povećajte odstojanje

U uslovima smanjene vidljivosti, držite veće odstojanje od vozila ispred. Time sebi dajete više vremena za reakciju u slučaju nepredviđenih okolnosti.

4. Vozite sredinom saobraćajne trake

Prilikom kretanja kroz gustu maglu, kao orijentire koristiti središnju liniju i desnu liniju ivice kolovoza, ukoliko je obeležena.

Kako bi se izbegla vozila iz suprotnog smera, kao i pešaci i biciklisti koji se kreću uz desnu ivicu kolovoza, nastojati da četvorotočkaš uvek bude podjednako udaljen od te dve linije.

Foto: Pixabay / IlyaYurukin

5. Na raskrsnici dodatna opreznost

Kada priđete raskrsnici, spustite prozore i osluškujte saobraćaj. Ovo je dobar način da ukoliko je vidljivost toliko loša ipak znate kad je možete proći.

6. Pazite na led

Kada je vrlo hladno i spusti se magla, računajte na to da lako i vrlo brzo može da se zaledi kolovoz. Zato vozilom upravljajte bez naglih i ishitrenih pokreta.

7. Četiri pokazivača pravca

Ukoliko je magla toliko gusta i vidljivost smanjena na najmanju moguću meru, tokom vožnje držite uključena četiri pokazivača pravca.

Mada je najpametnije parkirati vozilo pokraj puta i, naravno, uključiti pokazivače da biste bili uočljiviji.

8. Uključite grejače stakala

Kako magla može da stvori vlagu, slobodno uključite grejače stakala i koristite brisače kako biste omogućili što bolju vidljivost.

9. Svetla za maglu

Svakako jedna od najvažnijih stvari jesu svetla za maglu. Ukoliko ih imate na vozilu, koristite ih, jer su postavljena nisko i usmerena ka dole i široko, što je po magli jedino rešenje za osvetljavanje puta i sprečavanje zaslepljivanja drugih vozača.

Nikako ne vozite s dugim svetlima.

10. Isključite sve što vas ometa

Isključite muziku, mobilni telefon, ili bilo šta što vas dekoncentriše. Po magli je najvažnija puna pažnja.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar