VIDEO

Kako da prepoznate KORONU kod dece: Doktor sa Instituta za majku i dete objasnio koji su to SIMPTOMI

Profesor Vladislav Vukomanović kaže da je veliki broj asimptomatske dece koja uglavnom predstavljaju opasnost prenošenja virusa ka starijima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen / RTS

Profesor Vladislav Vukomanović, kardiolog pedijatar Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta kaže za RTS da u toj bolnici nema zaražene dece sa težom kliničkom slikom. On podseća da Institut za majku i dete nije klasična kovid bolnica, ali ima kovid trijažno odeljenje i kovid intenzivnu negu.

“Trenutno je oko šest bolesnika kod kojih je potvrđena kovid infekcija. U Intenzivnoj nezi nemamo bolesnika, što znači da najtežih slučajeva, na sreću, imamo veoma malo i to je trend od marta, pa do sada”, objašnjava doktor Vukomanović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ističe da je broj bolesnika u trijažnom odeljenju sve veći.

“Do sada je primljeno oko 300 bolesnika, a samo u poslednja dva meseca 100 bolesnika”, navodi doktor Vukomanović.

Kaže da je veliki broj asimptomatske dece koja uglavnom predstavljaju opasnost prenošenja virusa ka starijima.

“Simptomalogija je obično veoma trivijalna. Ili se radi o zapušenom nosu ili curenju iz nosa, povišenoj telesnoj temperaturi, suvom kašlju, a u odnosu na starije sa kovid infekcijom, češći su bolovi u stomaku, proliv i povraćanje”, objašnjava doktor Vukomanović.

Doktor da je važna porodica jer u porodici mogu da se steknu navike i da se deca upozore šta je neophodno da rade – da se nauče da peru ruke, nose maske i izbegavaju bliske kontakte.

“Nama je važna epidemiološka anamneza veoma važna. Ukoliko se kod deteta pojavi neka simptomatologija koja može da ukaže na kovid 19, veoma detaljno se raspitamo o tome da li postoje članovi porodice koji su ispoljili kliničku sliku ili se leče od infekcije i na taj način ih i tretiramo i eventualno uzorkujemo brzim antigenskim testovima”, kaže doktor Vukomanović.

Objašnjava da je pravilo da se pi-si-ar testovi ne ponavljaju ukoliko su brzi antigenski testovi pozitivni.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar