POČINJE SUĐENJE

Srbin i Holanđanin pljačkali gradonačelnika, pa ga NASMRT pretukli: Sudiće im se na TAJNOJ lokaciji

Osumnjičeni su pripadnici bande "Pink Panteri"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Igor Stevanovic / Alamy /Profimedia

Srbinu (43) i Holanđaninu (40), koji pripadaju bandi “Pink Panteri”, počinje suđenje u Švajcarskoj zbog sumnje da su pre deset godina ubili i opljačkali Iva Borera (71), gradonačelnika Mecerlena.

Njima će se, kako prenose lokalni mediji, suditi na tajnoj lokaciji zbog bezbednosti svih onih koji učestvuju u ovom procesu, jer “dvojac pripada opasnoj bandi”, konstatuju švajcarski mediji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako navode, policija sumnja da se treći optuženi, inače nalogodavac (66), trenutno krije u Srbiji, gde i živi.

Meštane malog švajcarskog gradića na granici sa Francuskom šokirala je vest da je njihov gradonačelnik brutalno ubijen noću 14. marta 2010. Dugo se ništa nije znalo o napadačima, koji su pali tek početkom ove godine. Kako je istragom utvrđeno, oni su nameravali da opljačkaju gradonačelnikov sef.

“Razlog za tajnost lokacije na kojoj će se suditi jeste bezbednost jer optuženi pripadaju bandi koja broji oko 200 članova širom istočne Evrope, za koje se tvrdi da su u oko 150 akcija opljačkali nakit vredan više od 200 miliona dolara”, rekli su zvaničnici za tamošnje medije.

Zločin se dogodio kada su pljačkaši upali u dom gradonačelnika, misleći da u kući nema nikog. Svake nedelje, naime, njegova supruga je posle mise u crkvi posluživala meštane u njihovom restoranu. Borer, koji se zatekao u kući, pokušao je da se suprotstavi razbojnicima, koji su ga brutalno pretukli.

Foto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Alamy / Profimedia

Njegove poslednje reči bile su: “Ubiću ga”, ali nikad nije otkriveno na koga se to odnosilo. Posle tri meseca provedenih na aparatima preminuo je u bolnici.

“Još 2010. godine postojala je sumnja da je u zločinu učestvovao Srbin, koji je tada, kad su se pojavile sumnje, bio u zatvoru u Francuskoj. Švajcarskoj je izručen 2017. i od tada se nalazi u pritvoru. Ali tragalo se i za njegovim saučesnikom, a trag o njemu pojavio se tek 2014. Kako se ispostavilo, u pitanju je bio državljanin Holandije”, objavili su švajcarski mediji.

Meštani su pričali za Borera da je bio veseljak, voleo je da troši novac i bio poznat po avanturama s lepoticama iz istočne Evrope. Neki su čak sumnjali da je do zločina dovela i njegova povezanost s kriminalcima s Balkana koji su imali krijumčarsku rutu preko ovog grada.

U vezu s pljačkom i ubistvom dovedene su i dve žene – jedna Švajcarkinja (51), koja je u međuvremenu preminula, i jedna Srpkinja (31). Među meštanima se spekulisalo da je ta Srpkinja Borerova vanbračna ćerka, koja je samo došla po “svoje nasledstvo” jer su kod njega dolazile mnoge Srpkinje da rade.

Borer je bio poznat po raskalašnom životu i hvalio se bogatstvom, a gotovo svi meštani su znali da u kući drži sef. Napadači su upali u kuću, očekujući da će pronaći dragocenosti i oko milion evra, ali, navodno, nisu pronašli ništa.

Foto: Profimedia/Ben Gingell / Alamy

Optuženi Holanđanin i Srbin pljačkali su i ranije, a tužilaštvo ih je dovelo u vezu s krađom nakita iz juvelirnice u Vetingenu 3. februara 2010. godine. Holanđanin je s jednim Hrvatom (44) opljačkao i zlataru u Šprajtenbahu.



Izvor: Srpski telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar