KORONAVIRUS

“Nije mi jasno kako je to najznačajnije”: Doktor Kon saopštio važne informacije

Najnovije informacije u vezi sa koronavirusom u našoj zemlji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sastanak ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica održan je jutros, a dr Mijomir Pelemiš rekao je da je razmatrana situacija u čitavoj zemlji, te da je ona ozbiljna ali pod kontrolom.

Prvi čovek Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je da je danas doneta nova odluka, te da  “svi sa simptomima prvo moraju da se jave u najbližu kovid ambulantu na test i analize pa se tek onda i isključivo sa dobijenim uputom šalju u određeni trijažni centar”.

Korona-bomba u Beogradu: Ovo je NAJSTRAŠNIJI PRIZOR koji ćete danas videti (FOTO)

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Krizni štab se obratio javnosti.

Dr Kon se u uključio u program i objasnio neobičan PARADOKS: Otkrio kada će doći do PADA broja zaraženih 

“U strukturi pozitivnih ističe se Beograd, zatim Novi Sad, Kragujevac, Niš”, rekao je dr Predrag Kon.

Situacija u KC Vojvodina je u skladu sa podacima koje je izneo dr Kon, rekla je dr Edita Stokić.

“U KC Vojvodine hospitalizovano 359 pacijenata, što je od 7. marta najveći broj od početka epidemije. Nikada u toku noći nije bilo toliko hospitalizovanih. Od 359, 23 su na intenzivnoj terapiji i zahtevaju primenu mehaničke ventilacije, međutim, i drugi se leče primenom intenzivne kiseoničke terapije”, rekla je ona.

Veliki deo kapaciteta je reorganizovan za smeštaj i lečenje kovid pacijenata.

I dalje imamo dnevno veći broj prijema nego otpusta, rekao je dr Kon.

Foto: Printscreen / Tanjug

“Danas je bio sastanak, to se dnevno održava, svaki dan se daju informacije, ono što znam je da će danas takođe biti premeštanja onih koji su pred samim izlečenjem u privremene bolnice, cela Srbija je praktično jedna velika bolnica. Premeštanje možda ne bude u okviru istog mesta, to moramo da razumemo.  U nekim slučajevima može se desiti neko čekanje, primedbe po pitanju transporta nisu adekvatne”, kaže epidemiolog.

Kako je naveo, efekte mera možemo očekivati posle 10 dana.

“Mogu i ranije, nakon 7, ali nakon 10 je realnije”, istakao je on.

Imamo određeni broj obolelih zdravstvenih radnika, ali nisu svi oboleli u isto vreme, navela je dr Stokić.

“U ovom trenutku ne postoji problem oko organizovanja smena u KC Vojvodine. Volonteri, studenti su se samoinicijativno prijavili za rad, njih je 20, oni su na administrativnim poslovima, pomažu oko podataka, ali ne ulaze u crvenu zonu, ne pomažu u lečenju kovid pacijenata”, rekla je ona.

Foto: Printscreen /Tanjug

Dr Kon je rekao da je odgovornost za prizore ispred prodavnica na Crni petak na organizatorima.

“Nemam nikakve dobre reči po pitanju ponašanja za Crni petak, teško da možete da ga zabranite. Imate jasne mere propisane, onaj ko to organizuje je direktno odgovoran. Ako se poštuju mere, to bi moglo da se proguta, ako se stvaraju gužve, ta odgovornost se prenosi na organizatore i svako nosi individualnu odgovornost. Nije mi jasno kako je to najznačajnije, danas kada imamo 57 mrtvih“, rekao je on.

Nalazimo se u jesenjo-zimskoj sezoni, dodao je.

“Prvi put bih rekao, drugačije je ponašanje virusa. Može se pitati da li je to njegov sezonski karakter. Utisak da nema sezonu, pitanje je da li će ostati, ovo je ipak drastičan porast”, naveo je epidemiolog.

Kada se govori o potencijalu, radi se o spekulaciji, naveo je dr Kon.

Foto: Printscreen / Tanjug

“Ako hoćemo da budemo pripremljeni, mora da se shvati da pojava virusa i njegovo širenje sada otkrivamo kada je kovid-19 u pitanju. Mi smo u 9. nedelji od početka porasta 3. talasa. Bilo je za očekivati da dođe do zaravnjenja, međutim, nije se dogodilo. Beograd se nekako zaravnio na vrlo visokom nivou, da neko ne misli da je dobro, teško je, ali se zadržao, za razliku od ostalih mesta gde raste, iz Beograda se prelilo na manja mesta. Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, za očekivati je da će udariti u plafon i da će mere početi ozbiljnije da deluju u toku naredne nedelje. Treba reći da su ove mere, sve zavisi kako se poštuju. Da svi nosimo maske, 95 odsto, ništa drugo nam ne bi trebalo, mogli bismo i dalje da radimo, privređujemo, živimo sa maskama i sačekamo vakcinu. Kod nas se otprilike mere poštuju oko 60 odsto, virus prolazi i nalazi potencijal. Sva zatvaranja, te mere, one će se primenjivati kako bude neophodno, mi smo tražili oštrije mere, smatramo da su one adekvatne. Želimo da sa što blažim merama dođemo do rezultata”, istakao je epidemiolog.

Na pitanje koliko respiratora zdravstveni sistem ima na raspolaganju, dr Kon ističe da ih ima više nego dovoljno.

“Ne bih da licitiram sa brojevima, nemam informaciju, ali imam informaciju da to još uvek nije problem, sam broj respiratora”, rekao je on.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar