OPASNO

ZORANA ŠTITI PALMU TROVAČA: Ministarka nema nameru da stane na put “ugljarskoj mafiji”!

Mihajlovićeva ne želi da se bavi problemom prodaje sirovog lignita, glavnog uzročnika zagađenosti vazduha u Srbiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: ATA images, Pixabay.com/jwvein

Srbija obara sve rekorde u zagađenosti vazduha, ali nadležni zasad ne pokazuju nikakvu želju da reše ovaj problem, otklanjanjem njegovog ključnog uzroka.

Naime, stručnjaci su kao glavnog krivca za ovu pošast označili “ugljarsku mafiju”, koja preprodaje sirovi lignit i jalovinu, iako je upravo sagorevanje sirovog lignita glavni uzrok zagađenja.

Sirovi lignit dokazano je štetan po čovekovo zdravlje, a izaziva čak i najteže bolesti, poput kancera.

Inače, sirovi lignit prodaju i mnogi vrlo uticajni ljudi iz političkog i poslovnog života Srbije, među kojima je, kako je Objektiv.rs već pisao, i Dragan Marković Palma, lider stranke Jedinstvena Srbija i predsednik Skupštine grada Jagodina.

Iako stručna javnost apeluju da njegova prodaja konačno i zauvek bude zabranjena, nova-stara ministarka energetike Zorana Mihajlović izgleda da u svom mandatu nema nameru da se uhvati u koštac sa ovim problemom.

Naime, ministarka Mihajlović je, na pitanje Objektiv.rs da li ima nameru da predloži izmenu propisa koji dozvoljavaju prodaju sirovog lignita, odgovornost prebacila na Elektoprivredu Srbije.

Mihajlovićeva čak nije dala odgovor ni na pitanje kako je moguće da potrošači u Srbiji kupuju ugalj bez uvida u njegovu deklaraciju.

– Molimo da se za odgovore na pitanja obratite JP “Elektroprivreda” – bilo je sve što su nam odgovorili iz PR službe Mihajlovićeve.

Piše: Nikolina Marić



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar