Bajden bi da prvi put stavi ŽENU na čelo obaveštajne službe: Ovo su lica nove administracije (FOTO)

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Izabrani predsednik SAD Džozef Bajden je odabrao ljude koji će biti u njegovoj administraciji, kao i osoblje Bele kuće. Novi državni sekretar biće Entoni Blinken, saopštio je tranzicioni tim Bajden-Haris.

Bajden izabrao budućeg državnog sekretara, Srbija ga je dobro upamtila

Kako je zvanično saopšteno, Bajden je imenovao Entonija Blinkena, dugodišnjeg savetnika i bivšeg zamenika državnog sekretara u vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame, kao kandidata za funkciju državnog sekretara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Džejka Salivena, još jednog dugogodišnjeg saradnika sa spoljnopolitičkim iskustvom, odabrao je za svog savetnika za nacionalnu bezbednost, dok će Ejvril Hejns biti direktor nacionalne obaveštajne službe prva žena na toj funkciji, preneo je Glas Amerike.

Kao karijerni diplomata, Linda Tomas Grinfild trebalo bi da bude ambasador SAD pri Ujedinjenim nacijama.

Istovremeno, Alehandro Majorkas nominovan je za sekretara za unutrašnju bezbednost i bio bi prva osoba hispanskog porekla i ujedno imigrant na tom položaju.

Bajden objavio imena: Ovi ljudi će uz njega VLADATI Amerikom

Planirano je i da Džon Keri, bivši državni sekretar, bude specijalni izaslanik američkog predsednika za pitanja klime.

Izabrani predsednik ranije je najavio da će njegova administracija biti odraz raznolikosti zemlje.

Ko je Entoni Blinken?

Entoni Blinken (58) bio je na mestu zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji.

Radio je u Savetu za Nacionalnu bezbednost i u administraciji Bila Klintona, pre nego što je postao šef osoblja za Komitet za spoljne poslove u Senatu SAD, a kratko vreme radio je i kao savetnik za bezbednost tada potpredsednika Bajdena.

U njegovoj službenoj biografiji stoji da je radio kao zamenik amreričkog državnog sekretara od 2015. do 2017. godine i zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost pd 2013 do 2015. godine u administraciji baraka Obame.

Bajden ukida smrtnu kaznu? Ameriku do tada čeka bar još tri pogubljenja!

Prethodno je radio kao viši zvaničnik u Centru za streteške i međunarodne studije, a bio je i tranzicionog tima Obama – Bajden.

U bogatoj biografiji vidi se da je Blinken radio i kao specijalni pomoćnik predsednika Saveta i viši direktor za pisanje govora, a u Savetu je bio zadužen za evropska i kanadska pitanja.

Novi američki državni sekretar poznat Beogradu

Entoni Blinken je još jedan zvaničnik Vašingtona dobro poznat Beogradu.

On je više puta bio sagovornik predsednika Aleksandra Vučića, iz perioda kada je obavljao funkciju zamenika državnog sekretara u administraciji Baraka Obame, dok je potpredsenik SAD bio Bajden.

Oni su se prvi put sastali u junu 2015. godine, kada je Vučić kao premijer Srbije boravio u Vašingtonu.

Vučić i Blinken razgovarali su tada o podršci SAD, evropskom putu Srbije, situaciji u regionu, dijalogu sa Prištinom i spoljnopolitičkim aktivnostima Srbije.

Blinken je u tom susretu istakao da će SAD da ohrabre Evropsku uniju da što pre otvori poglavlja sa Srbijom i pozdravio je ekonomske reforme i naglasio neophodnost većeg prisustva američkih investitora u Srbiji.

Tokom tog razgovora, Blinken je istakao da je veoma važno da Srbija kao ključna zemlja regiona nastavi svoj evropski put, jer to doprinosi napretku celog regiona.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar