“Kandža” skuplja svemirsko đubre: Britanci imaju ambiciozan plan (FOTO)

U Zemljinoj orbiti nalazi se više od 160 miliona objekata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EUROPEAN SPACE AGENCY / Sciencephoto / Profimedia

Velika Britanija odigraće ključnu ulogu u uklanjanju problematičnog svemirskog otpada, realizacijom projekta ClearSpace-1.

Reč je o satelitu, popularno nazvanom “The Claw” (Kandža), čiji je zadatak da locira nebezbedne objekte, koji “prljaju” Zemljinu orbitu i prete astronautima, kao i Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Lansiranje je planirano 2025, a ideja je da “Kandža” pokupi otpad i usmeri ga ka Zemlji, kako bi izgoreo pri ulasku u atmosferu.

Veća podrška države

Kompaniji Elecnor Deimos poveren je zadatak izrade sistema za kontrolu i navigaciju “Kandže”, uz pomoć generatora, mlaznih motora i antena, prenosi Daily Star.

Naučnici procenjuju da se u Zemljinoj orbiti, u ovom trenutku, nalazi više od 160 miliona objekata, različitih oblika i veličina – od odbačenih delova raketa do kamera i spatula, koje su ispustili astronauti.

Ranije ove godine, u sklopu projekta ClearSpace-1, data je veća podrška programu Space surveillance and tracking (SST), zaduženom da analizira potencijalne opasnosti po skupocenu svemirsku opremu i MSS.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar