Znate da je unos vode u organizam, na dnevnom nivou, jako važan.
I da bi trebalo što češće da je pijete.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Ali, da li ste primetili ona koja je nekoliko sati stajala u čaši ima drugačiji ukus?
Za razliku od hrane, obična voda ne sadrži ni šećere, ni belančevine i zato se lakše zagadi bakterijama.
Postoji objašnjenje za neobičan ukus vode koja je stajala u čaši preko noći.
Naime, voda koja stoji u čaši je izložena vazduhu i upija ugljen dioksid, a delić njega se pretvori u karbonsku kiselinu. To znači da je voda promenila svoj hemijski sastav. Kada karbonska kiselina otpusti jedan, ili dva proteina i pretvori se u bikarbonat, ili karbonat, to snižava pH vode, zbog čega se njen ukus menja.
Pored toga, voda koja je nekoliko sati stajala u čaši je bila izložena i bakterijama, a i određena količina prašine je završila u njoj.

Ovo, naravno, ne znači da se voda pokvarila, ali sledeći put dobro razmislite da li ćete popiti ustajalu, ili ćete sipati svežu vodu u čašu.
Komentari (0)