Od PROBLEMA se ne može POBEĆI, ali šta kad je to upravo ono što nam treba?

Psiholozi objašnjavaju termin "eskapizam" i objašnjavaju kada to treba da radimo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/jcomp

Postoje ti neki dani, kada smo jednostavno umorni od svega.

Da, treba se suočiti sa problemima. I da, od njih ne možemo pobeći, a ni od sebe, gdegod otišli.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, mala pauza, odnosno, izmeštanje iz toksične sredine, može pomoći da lakše prebrodimo stresan period. Čak i pored toga što putovanja sada nisu toliko moguća, ponajviše zbog situacije sa koronom, nekad je dovoljno samo “napraviti krug”, provozati se automobilom, otići do obližnjeg mesta na par sati ili nešto slično.

Kada je situacija previše stresna, psiha može mentalno i emocionalno da “pobegne” iz situacije, kako bi izbegla dalje uznemiravanje i psihološku štetu. Upravo to je eskapizam (escape – beg).

Ali ovo će funkcionisati samo ako zaista odvojite vreme za sebe, odmor i prekid svih kontakata na određeno vreme.

Psiholog Karla Mari Menli, za portal mindbodygreen.com, istakla je da postoje određene faze, kako bi trebalo da se pristupi eskapizmu.

Foto: Unsplash/ JESHOOTS.COM

1. korak: Dobro razmislite o ciljevima bega

Ovaj prvi korak, omogućiće vam da objektivno sagledate svoje želje i potrebe. Da li želite da pobegnete od četiri zida svog doma? Izluđuje li vas vaša veza? Da li vam treba odmor od posla? Ili možda jednostavno želite promenu pejzaža.

Šta god da je, budite iskreni prema sebi u vezi sa različitim aspektima života koji vas vode do bega. Bez obzira da li bežite da biste izbegli, napunili se, resetovali ili proslavili, važno je razumeti i ceniti svoje lične želje i potrebe.

Foto: Freepik/ tawatchai07

2. korak: Suočite se sa istinom

Razmislite da li će vam, na duže staze, beg doneti dobro ili ne. Primera radi, ako želite da pobegnete da biste pronašli privremeno olakšanje od toksične veze, verovatno će vas čekati isti izazovi kada se vratite. Ali ako želite da pobegnete, da biste shvatili kako da izađete iz veze i stvorite novi početak, odsustvo bi moglo biti neverovatno dragoceno.

Putovanje treba da vam donese spoznaju, a ne dodatni stres.

Foto: Pixabay/Pexels

3. korak: Razmislite da li je bolje da idete sami ili da imate pratnju

Na ovakva putovanja možete ići sami, ali i u odabranom društvu. Na prvom mestu te osobe treba da vam odgovaraju mentalno. Pokušajte da zamislite kako bi put uopšte izgledao.

Nakon razmatranja vaših ciljeva, potreba, lične situacije i sigurnosnih pitanja, odlučite koga (ako ikoga) želite da povedete sa sobom u vožnju ili na put. A ponekad je najbolji pratilac ona osoba koja vas gleda iz ogledala, odnosno, vi sami.

Foto: Unsplash/Mantas Hesthaven

4. korak: Prilagodite se svojim ciljevima

Bez obzira da li vas putnička avantura vodi samo do vašeg ormara, ili do azurnog okeana hiljadama kilometara daleko, potreban vam je samo kreativan um i spremnost za igru. Bilo da u svoj stan unesete boje, mirise i ukuse Pariza ili da stvorite utisak da ste na zadnjoj palubi, ograničeni ste samo ograničenjima vaše mašte. Kada je reč o eskapističkim putovanjima, nije bitno da li je stanje na vašem bankovnom računu visoko ili “nema pas za šta da vas ujede” – u ovoj sferi je sve stvar uma.

Sve što vam treba su želja, mašta i znatiželja za onim što vas čeka iza ugla. I sve ovo može biti vaše bez napuštanja udobnosti kauča.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar