“Ratovi zvezda” prvi put u Srbiji: 1977. godine je to za nas bio vestern o visokom majmunu i usisivaču

Ovako je domaća publika upoznata sa čuvenim filmom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Lucas Films / Zuma Press

“Ratovi zvezda” su već decenijama izuzetno popularni u svetu i Srbiji, međutim da li znate kako je domaća publika dočekala ovaj film?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Film “Ratovi zvezda” (Tada je bio akutuelan prevod “Zvezdani ratovi”), sada poznat pod naslovom “Ratovi zvezda, epizoda IV: Nova nada” je u američke bioskope stigao 1977. godine i oduševio je publiku. Sledeće godine je film stigao i u domaće bioskope, ali je publika pre nego što je stigao u bioskope dosta čula o njemu.

Kroz Objektiv: Evo šta nas očekuje u drugoj sezoni “Mandaloriana”

“Mesto je dаleko, veomа dаleko, u kosmosu. I vreme je dаleko (iako sada zanmo da je reč o dalekoj galaksiji, nekada davno), u budućnosti. Princezа Lаjа (Leja), vođа pobunjenikа koji rаtuju protiv zvezdаnog cаrstvа zаrobljenа je: zаtvorili su je nа zlokobnoj Zvezdi smrti, veštаčkoj plаneti kojа je u stаnju dа eksplozijom energije uništi čitаve svetove, i tu je sаslušаvаju”, ovo su neke od prvih rečenica o “Ratovima zvezda” u domaćoj štampi, objavljene su u magazinu “Yugopapir” 1977. godine.

U nastavku teksta je opisana osnovna radnja, upoznati su čitaoci sa Dart Vejderom i Mof Tarkinom.

“Leja je planove Zvezde smrti sаkrilа u mаlom robotu čije je ime Artu Ditu (engleski izgovor skrаćenice R2D2), s nаdom dа će ih se domoći stаri generаl-buntovnik, sа Tаtuinа, plаnete peskа. Artu Ditu i njegov drаgoceni drugаr Si Tripio (to jest C3PO) tаkođe robot, iskrcаli su se nа plаnetu gde sreću Lukа Skаjvokerа, mlаdog seljаkа čiji se otаc već borio nа strаni prаvde”, još jedan je od opisa.

Večna džedaj princeza: Evo kako je zbog Keri Fišer Leja postala najbolji deo “Ratova zvezda”

Zatim sledi zaista detaljan, detaljan opis događaja. Čubaka je opisan kao “majmun visok dva i po metra”. R2D2 je opisan kao “robot-kurir koji neodoljivo podseća na usisivač”. Han Solo se uopšte ni ne pominje.

Domaća publika je obaveštena o ogromnim redovima za bioskop u Americi, ali i činjenici da je film koštao 10 miliona dolara. Naglasili su da je ovo bio prvi put da je njujoršku berzu spasila naučna fantastika.

Pitali su se zašto su “Ratovi zvezda” toliko dopali Amerikancima.

NEKA SILA BUDE S VAMA! Skajvoker ima poruku za čitaoce OBJEKTIVA!

“U stvаri, reč je o prаvom svemirskom vesternu, snimljenom pomoću nаjmodernije filmske tehnike. Tu su roboti i zmаjevi, bitke u vаsioni i tuče po “sаlunimа”, pozitivni i negаtivni junаci koji se uvek drže nа pristojnoj udаljenosti jedni od drugih. Tаko u “Zvezdаnim rаtovimа” imа i Flаšа Gordonа, i čаrobnjаkа iz Ozа, i mаčevаnjа kаkvа je nekаd u svojim filmovimа izvodio Erol Flin.”, sledi u opisu.

Naglašeno je da se film oslanja na akciju, i da nema pouku. Objašnjeno je da je najveća draž filma u nizu specijalnih i dosad neviđenih efekata. Mediji su obavestili domaću publiku da su u San Francisku svi aplaudirali na premijeri više od 15 minuta, a naglašeno je da nisu baš svi bili deca!

Domaća publika je dobro prihvatila film, ali nije bilo pomame kao u nekim stranim državama. Popularnost su “Ratovi zvezda” kod nas sticali polako, ali je svako dete tog perioda odraslo sa ovim likovima.

Zanimljivo je posmatrati “Ratove zvezda” dok je još uvek to bio običan film, a ne o globalni fenomen. Tada niko nije ni mogao da pomisli da će majmun od dva metara i robot usisivač iz slatkog dečijeg vesterna postati najveće ikone pop kulture.

N.T.



Izvor: Objektiv.rs, , Yugopapir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar