NA DANAŠNJI DAN

Večna džedaj princeza: Evo kako je zbog Keri Fišer Leja postala najbolji deo “Ratova zvezda”

"Ne želim da život imitira umetnost, želim da život bude umetnost" - Keri Fišer

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Legendarna glumica i književnica Keri Fišer bi danas proslavila svoj 64. rođendan. Međutim, iako Keri više nije sa nama, ona ostaje večna inspiracija mnogima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Keri je 1977. godine podarila život princezi Leji u prvom filmu o “Ratovima zvezda”, ali mnogi ne znaju koliko je sama glumica uticala na to što je princeza postala. Vremenom je Leja postala najznačajniji  deo”Ratova zvezda”, a evo kako i zašto.

Kada su “Ratovi zvezda” izašli šoubiznis se veoma razlikovao od onoga što vidimo danas. Leja je bila jedan od prvih kompleksnih i jakih ženskih likova. Takođe, bila je prva zvezda jednog sci-fi filma. “Ratovi zvezda” su bili fenomen koji je promenio svet filmova, a Leja je promenila kako gledamo na ženske likove. Leja je oduvek bila hrabra galaktička princeza, ali joj je Keri podarila svoj karakter, intelekt i borbenost. Keri je insistirala i tokom filmova je sama prepravljala Lejine dijaloge, na kraju je bila zadužena za sređivanje scenarija svih filmova o “Ratovima zvezda”.

Najveća ljubavna priča: Debi Rejnolds i Keri Fišer su bile majka i ćerka koje su pokorile Holivud

“Keri je bila snažna, pametna, duhovita odvažna i žilava, bila je jedna u milijardu. Ona je bila gazda. To je  bio njen rat, i kada sam birao, rekao sam da želim nekog mladog da igra ulogu. Kada je Keri ušla na audiciju shvatio sam da ona jeste Leja. Nema mnogo ljudi poput nje. Uvek će biti princeza koja je preuzela komandu i nikada se nije povukla”, izjavio je svojevremeno Džordž Lukas.

“Svi oni igraju uloge, ja jesam princeza Leja Organa”, rekla je Keri svojevremeno. Za sve glumce su uloge iz Daleke galaksije značile da će ih publika tako dožiljavati do kraja karijere. Keri je to prihvatila i obrnula naglavačke.

Želela je svetu da prikaže da jedna prava i kompleksna žena može da bude zvezda blokbastera. Leja je za razliku od drugih likova prevazišla okvire “Ratova zvezda”, i postala inspiracija generacijama. Ona je jedina postala društveni simbol.

Nikad dosta bebe Jode: Objavljen je trejler druge sezone serije “Mandalorian” (VIDEO)

Tome je doprinela i činjenica da je u srži tri originalna filma Lejina (tj. Kerina) borba, kojoj se ostali likovi priključuju. Koliko god su Han ili Luk kul (a jesu, zaista su kul), ideologija iza “Ratova zvezda” je Lejina. Ona je ta kojoj pripada centralan konflikt, borba sa zlom Galaktičkom imperijom. Mnogi likovi shvataju značaj te borbe mnogo kasnije, dok je ona jedino što je na Lejinom umu. Ona je ta koja sve druge likove uvodi u avanturu. Han, Luk, Anakin i Obi Van su odlični likovi, ali je Leja bila nešto novo i sveže. Sa sobom nosi mnogo značajniju konotaciju – bilo ko može da bude heroj svoje priče i da se bori za ono u šta veruje.

Keri nije dozvolila da Leja postanje manje relevantna nakon ljubavne priče sa Hanom. Želela je da pokaže da snažna heroina ne mora uvek da bude hladna i oštra, da treba da pokaže i svoju nežnost, ona je čini još jačom. Princeza, tj. general Organa je ostala simbol nade u univerzumu “Ratova zvezda”, i jedini lik koji je do kraja zadržao svoj integritet.

Jedna je od retkih heroina koja je dozvolila da vidimo njenu starost, pokazujući da starost nije slabost. Keri je uvek govorila da muškarci ne stare bolje od žena, već da ženama u šoubiznisu nije dozvoljeno da stare. Uspela je da prevaziđe taj tabu svojom ulogom u “Buđenju sile” i “Poslednjem džedaju”.

Leja će večno ostati inspiracija mnogima širom galaksije. Jedino nam je žao što zbog Kerine iznenadne smrti nismo videli verziju filma “Uspon Skajvokera” u kome je Leja trebalo da bude glavni lik. Drago nam je što su režiseri ispunili Kerinu želju da Leja napokon postane džedaj. Ipak je ona u privatnom životu bila pravi džedaj. Leja je uspela da bude emotivno srce poslednjeg dela sage o Skajvokerima, iako Keri nije mogla da glumi u njemu.

Pre 40 godina je Vejder postao Lukov otac: “Imperija uzvraća udarac” je morao da bude uspešan film

I u privatnom životu je živela ono što je Leja predstavljala. Svom snagom se borila protiv stigme koja postoji kada je reč o mentalnim bolestima. Govorila je o svojoj depresiji i terapiji, na taj način je ljudima poručivala da je u redu da imaju svoje demone i da će ih ona uvek podržavati. Javno je govorila o problemima sa drogom i lekovima, podigla je svest kod mnogih i naterala je svet da u oči pogleda sve probleme koji se skrivaju ispod tepiha. Nije je umaralo da upoznaje fanove. Zahvalni smo što je sa svetom podelila svoje britke reči, humor i iskrenost.

Danas je Mark Hamil, čuveni Luk Skajvoker, izjavio: “Keri, ovom svetu nikada nećeš prestati da nedostaješ”, i mi se slažemo sa njim.

Fanovi oduševljeni: Taika Vaititi će posle “Tora 4” režirati novi film iz serijala “Ratovi zvezda”

Za kraj upamtite Kerine reči:

“U redu je da se plašite nečega, nastavite da se plašite, ali uradite ono čega se plašite. Bitan je taj postupak, ne morate da čekate da skupite samopouzdanje. Samo uradite šta želite, a samopozdanje će kasnije samo doći.”

Hvala ti na svemu večna princezo, srećan ti rođendan!

Neka je Sila s tobom!

Autorka: Nevena Tomašević



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar