Dijeta koju hvale poznate ličnosti: Kim i jogurt tope višak kilograma

Kim snižava holesterol i pospešuje varenje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Bruno /Germany

Ako niste zadovoljni dijetama koje ste do sada probali, možda je vas prava kombinacija kima i jogurta.

Prednost ove dijete je što nema jelovnika koji morate striktno pratiti, niti brojanja kalorija, već je dovoljno da birate zdrave namirnice, da ih dobro kombinujete i već za nekoliko dana primetićete rezultate.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Brojne poznate ličnost ističu da im je ova dijeta pomogla da smršaju.

Kim je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka poznata i pod imenima divlji kumin, crni kim, komin, karun, kmelj i kimin. Vekovina unazad kim se koristi u ishrani, a naučnici su tek nedavno otkrili pozitivna dejstva koji on ima u samom procesu mršavljenja.

Ova biljka u proseku sadrži od 2 do 7 odsto etarskog ulja koje je zaslužno za sprečavanje grčeva u organima za varenje i pojačava rad želuca. Pogrešno je mišljenje da je kim poput ostalih začina i da neće imati neka značajnija dejstva za organizam.

Foto: Pixabay/Holger Langmaier

On je bogat antioksidansima i fitosterolima koji tope masti i ubrzavaju apsorpciju lošeg holesterola. Sadrži i eterična ulja, smolu, kalcijum, belančevine, tanine i biljne sluzi koje zajedno u kombinaciji pospešuju sposobnost čišćenja i ubrzavaju metabolizam.

Zato je preporuka da čak iako ne želite da držite dijetu povremeno konzumirate čaj od ove biljke koji ima brojna pozitivna dejstva: osvežava dah, pomaže kod kašlja, smiruje probavni trakt, sprečava kardiovaskularne bolesti, sprečava razvoj bakterija, pomaže kod artritisa i reume, sprečava pojavu peruti, ublažava menstrualne tegobe, pospešuje rad moždanih ćelija, dobar je za povećanje majčinog mleka i ublažava simptome stresa.

Jogurt, Foto:Freepik/freepik

Postoje različite dijete sa jogurtom i kimom, a vi se odlučite za onu koja će najviše prijati vašem životnom stilu. Preporuka je da kombinujete mleveni kim sa jogurtom jednom dnevno uz malo korigovanje ishrane i povećanje fizičkih aktivnosti.

Iako ga možete konzumirati bilo kada u toku dana, napitak od ovih namirnica najbolje rezultate daje ako se pije ujutru na prazan želudac. Dakle, kada ustanete napravite napitak od čaše nemasnog jogurta (180 ml) i kašičice kima u prahu. Ovaj napitak će biti vaš doručak narednih dana dok budete želeli da držite dijetu.

Foto: Pixabay/wurliburli

Nemojte se varati i misliti da će njegova konzumacija uraditi čuda za vas, ako se sami ne potrudite. Potrebno je uvesti zdrave životne navike, izbegavati slatkiše, masnu, previše začinjenju i kaloričnu hranu kako bi rezultati bili vidljivi.

Pijte što više vode i blagih čajeva, a bar dva puta nedeljno skuvajte čaj od kima čija je upotreba veoma jednostavna.

Naime, kada provri 150 ml vode naspite kašićicu kima i kuvajte pet minuta. Potom čaj procedite, dodajte kašićicu meda (ako volite slatko) i čaj je spreman za upotrebu.



Izvor: Objektiv.rs, superdijeta.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar