STRAŠNO UPOZORENJE

Dr Mihailović Vučinić upozorila: Treći talas je najbrutalniji, VIRUS skroz uništava pluća

"Virus se brzo širi, najviše do sada, imali smo talase, ali ovoga puta je to vrlo kontagiozno"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

U trećem talasu epidemije, kod srednje teških i teških pacijenata javlja se upala pluća. Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS rekla je za RTS da će virus ostviti žestoke posledice u smislu nekih fibrozirajućih promena po plućima.

Nekada kovid 19 ugrozi jedno plućno krilo, ali na mnogo rengentskih ili snimaka skenerom vidi se teška obostrana pneumonija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U privremenoj bolnici u Beogradskoj Areni za čak 80 odsto pacijenata neophodna je kiseonička potpora, a u bolnicama širom Srbije na respiratorima 57 pacijenata.

ODJEKUJU reči doktora Tiodorovića: Ono što je rekao o narednim danima u vezi sa koronom MORATE da čujete!

Prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS je rekla da je veliki broj obolelih, klinička slika je teška, broj pacijenata na repsitatoru je dovocifren.

“Bez ikakve sumnje ovaj talas nas je oborio s nogu. Ovoga puta nismo u kovid režimu, ali se bavimo dijagnostikom i terapijom svih pulmoloških ostalih bolesnika, s obzirom da Gradska bolnica, “Dragiša Mišović”, “Bežanijska kosa” rade u kovid režimu pa smo prihvatili sve njihove bolesnike. Ovo je i nastavna baza, imamo i veliki broj studenata”, rekla je prof. Vučinić.

Kada vidite skener pluća, koliko je ovo iznenađenje.
Prema njenim rečima, skener pokazuje bela pluća, pneumoniju koja moguće i prođe u prvom aktu lečenja, ali virus će ostviti žestoke posledice u smislu nekih fibrozirajućih promena po plućima, što su imali prilike da vide na osnovu praćenja bolesnika iz prvog talasa.

Kako kaže, to su bolesnici oštećene plućne funkcije sa oštećenom difuzijom, tu se nešto dešava na nivou alvealno-kapilatne membrane što nisu u stanju da saniraju na početku.
kada nema simpotoma i kada pacijent samo kašlje, pokaže se pneumonija.

“Obavezno bolesnike sa penumonijom moramo hospitalizovati. Svako sa febrilnim stanjem i sumnjom na kovid treba da se slika – da se napravi radiografija, jer nas često to iznenadi”, rekal je profesorka.

Ulazimo u sezonu respiratornih infekcija.

“Svi nosimo maske i neće biti tolika najezda gripa to je dokazano na juužnoj hemisferi zbog maski koje smo primorani da nosimo”, kaže ona.

Simptomi su takoreći isti, kašalj, temperatura, bolovi u mišićima.
Ističe da se virus brzo širi, najviše do sada, imali smo talse ali ovoga puta je to vrlo kontagiozno.

“Onkološke bolesnike smo obezbedili, a ovoga puta se otvara i kol centar da se i tako pacijenti informišu o nekim stvarima – da ne dolaze u Kliniku, ima na sajtu KC – radiće utorkom i četvrtkom od 14 do 17 časova lekari onkološke službe”, zaključila je dr Vučinić.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar