SERUM sa vitaminom C NE DELUJE kako bi trebalo? Možda pravite ovu veliku grešku

Ključ je, veoma moguće, u pogrešnoj primeni

Foto: Freepik/Freepik

Poslednjih meseci, mnogo se priča o upotrebi seruma sa vitaminom C.

Sa jedne strane su oni koji tvrde da ovakav tip seruma ničemu ne služi, dok se drugi kunu u njegove blagodeti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stručnjaci, sa druge strane, objašnjavaju da serum sa vitaminom C može pomoći, ali samo ako se redovno i pravilno upotrebljeva. Idealan je za sve tipove kože, pomaže u proizvodnji kolagena, smanjuje hiperpigmentaciju ali i gubitak vlage, umiruje kožu, bori se protiv fleka od sunca i održava kožu jedrom, svetlom i zategnutom.

Ipak, postavlja se pitanje, zašto onda neki tvrde da im ovaj serum ne pomaže, pa čak i da je pogoršao stanje kože?

Ključ je, veoma moguće, u pogrešnoj primeni.

Foto: Freepik/ Freepik

Kada su serumi u pitanju, osnovno pravilo je da ih treba naneti na vlažnu kožu. Na taj način, hidratantni proizvodi rade i do deset puta bolje, barem tako kažu stručnjaci.

Svako pravilo donosi izuzetak, a vitamin C je izuzetno nestabilan sastojak, koji, iako je odličan za održavanje sjajne kože i nastanak kolagena, nije tako dobar kada je izložen drugim elementima.

Nestabilni aktivni sastojci poput vitamina C i retinoida, ne bi trebalo da idu na vlažnu kožu. Dok ostali sastojci (hidratantne formule) prilično dobro prolaze sa malo vlage, vitamin C gubi snagu kada je izložen vazduhu i vodi.

Foto/Freepik/Racool_studio

Dermatolog dr Džulija Hanter, objašnjava da vitamin C brzo oksidira, odnosno, brzo se razgrađuje i deaktivira. “Iz tog razloga, ovakav tip seruma ima i relativno kraći rok trajanja od ostalih proizvoda”, ističe Džulija za portal Mind Body Green.

Dakle, po rečima stručnjaka, rešenje je jednostavno: Samo se uverite da je vaše lice potpuno suvo pre nego što nanesete serum. Većina stručnjaka preporučuje da sačekate 30 do 60 sekundi između čišćenja i nanošenja vitamina C.

I na kraju, i to podjednako važno, nakon nanošenja seruma, morate sačekati da se proizvod sam osuši. Ako svojoj koži ne date dovoljno vremena da upije aktivne sastojke, pre nego što nanesete kremu ili losion, možete doći do mešanja antioksidanta sa drugim sastojkom sa kojim se ne slaže dobro, što je takođe jedan od razloga koji će serum učiniti manje efikasnim.

Da li vi koristite vitamin C u svojoj bjuti rutini i da li znate za ova pravila?

Izvor: Objektiv.rs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar