Sovjeti otkrili vodu na Mesecu 1976?! Arhiva Luna programa krije odgovore (VIDEO)

Istraživači su ostavili pisane tragove, koji nisu citirani na zapadu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: akg-images / AKG / Profimedia

Američka agencija NASA obelodanila je veliko otkriće o postojanju vode na površini Meseca, čime su pokrenute raznorazne diskusije i teorije o osvajanju svemira.

Ipak, sovjetska sonda Luna 24 učinila je isto 1976, ali naučnici sa zapada decenijama ignorišu dokaze i izveštaje, piše Sputnik News.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

NASA je saopštila da je epohalno otkriće nastalo zahvaljujući predanom radu ekipe stručnjaka “leteće” opservatorije SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy). Molekuli vode pronađeni su u krateru Clavius (Klavije) na brdovitom južnom delu Meseca.

More krize u izveštajima

S druge strane, sovjetski naučnici ostavili su pisane tragove o programu Luna i brojnim sondama poslatim ka Mesecu i Veneri. Istraživanja iz vremena SSSR-a nisu uvažena na zapadu.

Jedan od radova, objavljen 1978. u magazinu “Geokhimiia”, govori o otkriću vode na površini kratera Mare Crisium (More krize).

U engleskoj ediciji, rad nosi naziv: “Possible Water in Luna 24 Regolith from the Sea of Crises”, iako originalna verzija (autori M.V. Akhmanova, B.V. Dementjev, M.N. Markov) nedvosmisleno ukazuje da je voda pronađena.

Bez potvrde na zapadu

Prema pokojnom Arlinu Krotsu, profesoru astronomije na Univerzitetu Kolumbija, troje autora analiziralo je 170 grama tla prikupljenog na dubini od 2 metra u krateru Mare Crisium.

I pored detaljnog rada i iznetih dokaza, nijednom nisu citirani u zapadnim krugovima.

Tokom jučerašnje prezentacije, NASA se više puta pozvala na “prethodne indicije” o postojanju vode na površini Meseca, ali su mislili na američka istraživanja 1994. i 1998, a ne sovjetske izveštaje stare više od 40 godina.



Izvor: Objektiv.rs, Sputnik News

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar