NEOČEKIVANO

Doktorka Darija Kisić ulazi u Vladu: Evo koje MINISTARSTVO je dobila, a ovo je njena bogata biografija

Novi ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja biće dr Darija Kisić Tepavčević

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Prentscren YT

Nakon završene sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, građanima su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mandatar za sastav nove Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je rekla da će novi ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja biti dr Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević je rođena 20. avgusta 1975. godine u Sarajevu. Dolazi iz porodice akademskih građana. Otac Bogdan je elektroinženjer, koji je radni vek proveo u sarajevskom preduzeću “Energoinvest”. A majka Vesna je lekar, pedijatar. Upravo je ona bila uzor mladoj Dariji da izabere lekarski poziv. Dok se 3 godine mlađi brat opredelio za struku oca. Te je završio elektrotehnički fakultet.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U razgovorima, kao i u intervjuima, Darija Kisić Tepavčević uvek ističe da je “100 odsto Hercegovka”. Naime, Kisići potiču iz mesta Baljci, kraj Bileće. I porodica njena majke, Pašić je iz Hercegovine.

Doktorka Darija napušta krizni štab? Evo šta će uraditi ako postane MINISTARKA 

Poznata doktorka se rado seća detinjstva ispunjenog igrom, nestašlucima, pa i “obračunima sa bratom iza kuće”. Čak i danas, kada zbog poslovnih obaveza nema dovoljno slobodnog vremena, veći deo leta provodi u rodnoj Hercegovi

Biografija Darije Kisić Tepavčević – Obrazovanje

Osnovnu školu “Slobodan Vuković” u Sarajevu završila je kao đak generacije. Školovanje je nastavila u Trećoj gimnaziji. Nažalost, sa 17 godina dočekao ju je rat i razdvajanje porodice. Ona i brat su se preselili u Bileću, kod očevih. Dok su roditelji ostali u Sarajevu.

U Bileći je Darija Kisić Tepavčević sa, takođe, odličnim uspehom završila treću i četvrtu godinu u bilećkom srednjoškolskom centru “Golub Kureš”. Tek nakon maturiranja porodica se ponovo našla na okupu. Da bi ubrzo spas od ratnih razanja potražili u Beogradu.

U glavnom gradu Srbije je upisala Medicinski fakultet, koji je završila 2001. godine sa prosekom 9,60. S obzirom da je bila dobar student već naredne godine dobila je priliku da počne da radi kao asitent-pripravnik na predmetu Epidemiologija. Vrlo brzo uvidela je da joj rad sa studentima i naučna istraživanja prijaju. Pa je epidemilogiju izabrala za svoj životni poziv.

Godine 2006. na Medicinskom fakultetu u Beogradu je specijalizirala epidemiologiju. A zatim i doktorirala sa najvišim ocenama na temi “Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom”.

Ova doktorka, profesor, epidemiolog je autor više od sto naučnih radova iz oblasti epidemiologije, koji su objavljeni kako u domaćim tako i u stranim publikacijama.

Pre dve godine je odigrala važnu ulogu u borbi protiv epidemija malih boginja. Da bi, zasluženo, 2019. predstavljala Evropu na “Incijativi za globalnu eliminaciju malih boginja i rubele” koja je održana u Vašingtonu.



Izvor: Novosti

Komentari (1)

Ostavite komentar