EPIDEMIJA

Konov koeficijent je zabrinjavajući: Rekordan broj obolelih doveo je do VRTOGLAVOG RASTA ove cifre

Da li treba da se zabrinemo?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: E-stock/Miloš Rafailović, Freepik, Millenius/Alamy/Profimedia

Broj novoobolelih od virusa korona ponovo je zabeležio rekord od početka pandemije, Beograd je i dalje označen kao glavno žarište, a Krizni štab upozorava na poštovanje preporučenih preventivnih mera, kako brojke u narednim danima ne bi postale još dramtičnije.

Ne samo da je broj obolelih, koji u poslednja 24 sata iznosi 579 novih slučajeva, zabrinjavajući, već je u znatnom porastu i takozvani “Konov koeficijent“. On je juče bio 7,05 odsto, a viši je bio samo 12. jula, kada je iznosio 7,09 odsto. Ovde ne možemo uzeti u obzir “Konov koeficijent” od 24. marta, kada je iznosio preko 60%, ali tada je i bilo znatno manje testiranih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da li treba da se zabrinemo?

Koliko je situacija ozbiljna pokazuje činjenica da je ova brojka u jeku drugog talasa jedva prelazila četiri odsto, dok je 19. oktobra ova brojka eksplodirala, kada se popela na zabrinjavajućih 6,43 odsto i od tada je u konstatnom porastu.

Na važnost ovog pokazatelja još na početku borbe sa virusom korona ukazao dr Predrag Kon, a kako je jednom prilikom objasnio, “za epidemiju se može reći da je pod kontrolom, pa čak i gašenjem, kada je ovaj koeficijent ispod 0,5 odsto, odnosno kada je tek svaki 200. od svih testiranih pozitivan”.

Nažalost, prema poslednjim podacima, mi smo van ovog bezbednog iznosa, s obzirom na to da smo prešli kritičnu brojku od pet odsto.

Ako uzmemo u obzir i nekoliko proteklih dana, primetno je da je takozvani “Konov koeficijent” ispod tri odsto poslednji put zabeležen 13. oktobra i tada je iznosio 2,12.

U narednim danima oscilirao je između tri i četiri odsto, da bi sada bio jedva nešto niži od neslavnog rekorda zabeleženog u julu. On na početku epidemije jeste bio viši, ali treba uzeti u obzir da je tada bilo testirano znatno manje pacijenata.

Ovaj drastični porast brojki svakako treba da nam bude upozorenje i opomena za poštovanje propisanih epidemioloških mera.

Koliko je važan Konov koeficijent ?

Pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao “da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ovaj brojka padne ispod pet odsto”. Sa druge strane vreme za pooštravanje mera je kada “Konov koeficijent” dostigne vrednost veću od dva.

“Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje”, rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

Korona REČNIK: Ove termine čujete svaki dan, a nemate pojma šta oni zaista ZNAČE

Konov koeficijent je ZABRINJAVAJUĆI: Beograd postao žarište korone, a ovaj vikend je PREKRETNICA



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar