VREMENSKA PROGNOZA

Meteorolozi objavili DUGOROČNU PROGNOZU za zimu: Neće biti kao prethodna, stižu brojne oluje

Poslednjih sedam godina nismo imali hladne zime, posebno na severu Evrope, navela je kompanija Veder, preneo je Rojters

Foto/E-Stock/Stanislav Nedelja

Evropa bi i ove godine mogla da ima relativno blagu zimu, uprkos uslovima La Ninje koji obično donosi hladnije vreme severnoj hemisferi, saopštila je danas kompanija Veder u prognozi za predstojeću zimu.

Poslednjih sedam godina nismo imali hladne zime, posebno na severu Evrope, navela je kompanija Veder, preneo je Rojters.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Najnoviji klimatski model podseća na poslednjih sedam zima i podrazumeva još jednu vlažnu i vetrovitu zimu širom severa Evrope, uprkos La Ninji”, izjavio je glavni meteorolog kompanije Veder Tod Kravford.

“I uz relativno toplu trenutnu prognozu, očekujemo da neće biti poput prošlogodišnje rekordno tople u većini zemalja regiona”, dodao je on.

I poznati svetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Evropu.

Odmah na početku prognoze pišu da zemlje širom Evrope doživljavaju novi talas koronavirusa, što je podstaknulo nova ograničenja.

Kako godišnja doba prelaze iz jeseni u zimu, predviđa se da će se primarni trag oluja širom Evrope pomerati prema jugu, a brojne oluje će se kretati nad južnom Evropom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana.

Uskoro nam stiže SNEG? Meteorolog do detalja otkrio kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu

“Mislim da će, u poređenju s onim što smo videli ranijih godina u Španiji, Portugalu i južnoj Francuskoj, biti puno olujnije”, rekao je Reppert.

Neki od većih gradova u Evropi koji bi ove zime mogli doživeti olujne uslove uključuju Lisabon u Portugalu, Madrid i Barselonu u Španiji, Nicu i Francuskoj kao i Rim, Atinu i Bukurešt.

Oluje će, piše AccuWeather, ugroziti živote i imovinu u celom regionu.

Oluje koje se razvijaju po ovom obrascu, kaže meteorolog, mogu potrajati dugo pre nego što se presele iz Španije u Italiju, preko Balkana do Turske ili Ukrajine.

Polako napredovanje ovih oluja rezultiraće povećanim rizikom od poplava posebno u severnoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Izvor: Tanjug

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar