OBJEKTIV VIDEO ANKETA!

“Vreme ne postoji, tu je samo PIVO, niko ne postoji”! Hit anketa o pomeranju sata nasmejaće vas do suza

Za vikend ćemo možda poslednji put pomerati kazaljke na satovima, pa smo pitali Beograđane šta misle o tome

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
foto: printscreen

U subotu na nedelju građani Srbije prelaze na zimsko računanje vremena, a koliko to utiče na običnog čoveka pitali smo građane u anketi Objektiv.rs, a odgovore koje smo dobili zaista su genijalni.

Pomeranje kazaljki na satu dva puta godišnje je uvedeno početkom 20. veka radi bolje iskorišćenosti dnevnog vremena tokom leta. Pored toga, na taj način bi se i uštedelo na energiji koja se tokom večeri koristi za osvetljenje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Najpoznatiji zagovornik ove ideje je, još dva veka pre njene realizacije, bio Bendžamin Frenklin. Prva ju je u delo sprovela Nemačka 1916, zatim 5 godina kasnije Velika Britanija, a potom i ostatak Evrope. U bivšoj Jugoslaviji je letnje računanje vremena uvedeno 1983, a u poslednje vreme se dosta govori o tome da će ta praksa možda biti i ukinuta.

Ne ispaštaju samo bolesni: Dr Snežana za Objektiv otkriva kako POMERANJE SATA utiče na mentalno zdravlje

U pojedinim evropskim zemljama kao što su Rusija, Belorusija, Gruzija i Island satovi se ne pomeraju, a prošle godine je i Evropska unija donela jedinstvenu odluku o ukidanju letnjeg računanja vremena 2021.

Zemljama članicama je, ipak, ostavljeno da same donesu konačne odluke, mada je rezultat velike ankete među stanovnicima EU iz 2018. pokazao da je njih čak 84% za ukidanje pomeranja kazaljki. U poslednjih desetak godina su istim putem krenule Argentina i Turska, a ove godine se šest američkih država pridružilo Havajima i Arizoni, u kojima se satovi ne pomeraju.

Izgleda da su u celom svetu tokom decenija zdravstveni razlozi odneli prevagu nad ekonomskim. U mnogim istraživanjima je utvrđeno da su u danima neposredno nakon promene vremena ljudi umorniji, da im teško pada da usklade bioritam sa novim vremenom, kao i da je povećan broj saobraćajnih nesreća, pa čak i srčanih udara.

Pored toga, problemi sa koncentracijom i manjak produktivnosti loše utiču i na ekonomiju. Zbog svega navedenog će i nama pomeranje sata idućeg vikenda možda biti jedno od poslednjih. U tom slučaju, prešlo bi se na letnje računanje vremena tokom čitave godine.

Šta su građani Beograda imali da kažu na tu temu pogledajte u video anketi na početku teksta.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar